Tilaa
Jutut

Näin asennat venekaiuttimet

Kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin, kun asennat kaiuttimia veneeseen.

12.07.2017

TekstiMarko Redsven

KuvatAnton Reenpää/Otavamedia

Kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin, kun asennat kaiuttimia veneeseen.

1. Ennen hankintaa tulee selvittää, minkä kokoiset kaiuttimet (halkaisija) omaan veneeseen voi asentaa, ja mikä on niiden hyvä sijainti niin kestävyyden kuin äänentoiston esteettömyyden suhteen. Mikäli kaiuttimet ovat liian lähellä toisiaan saattaa niiden akustiikka kumoutua tai ainakin huonontua merkittävästi.

2. Tärkeää on suunnitella, miten kaiuttimille saadaan oikean kokoiset reiät. Parhaiten se onnistuu oikean kokoisella porakoneeseen sopivalla kuppimaisella reikäsahaterällä, jolla puu- tai lasikuituveneeseen saadaan yhdellä porauksella siisti reikä.

3. Kannattaa huomioida, että kaiuttimelle tehdyn reiän takana on riittävästi syvyyttä runko-osalle. Mikäli tila ei riitä, voidaan joissain tapauksissa käyttää muovista- tai puista korotusrengasta.

4. Kaiutinjohtojen reitit mahdollisine läpivienteineen on hyvä suunnitella etukäteen. Usein kaiuttimien mukana tulevat johtimet ovat liian lyhyet, joten jatkojohtimia tarvitaan käytännössä hyvin usein.

5. Johtimia jatkettaessa sekä niitä veneradion johdinsarjaan liitettäessä olisi aina hyvä käyttää kosteudensuojalla käsiteltyjä lämpökutistettavia abiko-liittimiä. Mikäli kaiuttimien mukana ei tule asianmukaisia kiinnitysruuveja, tulisi venekäyttöön hankkia aina ruostumattomia ruuveja.

Kippari-lehdessä 7/2017 testissä venekaiuttimet.

Lue myös nämä

X