Tilaa
Jutut

Onhan veneesi hyvin kiinni? – Perjantain myräkkä koettelee veneilijöitä

Veneilijöiden kannattaa varmistaa veneiden kiinnitys mahdollisimman pian ja varautua maan keski- ja pohjoisosassa paikallisiin tuulivahinkoihin.

29.05.2019

TekstiMarkus Mäntykannas

Suomen yllä noin 10 kilometrin korkeudessa kulkee torstain ja perjantain aikana voimakas suihkuvirtaus, jonka alla kehittyy näillä näkymin pienikokoinen mutta hyvin ärhäkkä matalapaine. On hankala vielä tässä vaiheessa sanoa, yltyykö matalapaine myrskyksi saakka (keskituuli yli 21 m/s), mutta ainakin läntisillä merialueilla, varsinkin Perämerellä, on syytä varautua kovaan merenkäyntiin ja voimakkaisiin puuskatuuliin.

Sisämaassakin tilanne näyttää hurjalta, sillä tuuli voi puuskissa yltyä myrskylukemiin ja nyt kun maa ei ole enää roudassa, syntyy myrskyvahinkoa herkemmin. Veneilijöiden kannattaakin varmistaa veneiden kiinnitys mahdollisimman pian ja varautua maan keski- ja pohjoisosassa paikallisiin tuulivahinkoihin. Puuskat voivat maa-alueillakin olla yli 21 m/s, jolloin puitakin jo kaatuu. Aallokko kasvaa isommilla järvillä suurehkoksi, ja Perämerellä merkittävä aallonkorkeus voi ylittää 2,5 metriä, eli yksittäiset aallot kasvavat jopa yli viisimetrisiksi.

Ennusteita kannattaa seurata Vene-lehden sääportaalista: https://venelehti.fi/saa/

Aallonkorkeusennusteet puolestaan löydät täältä: https://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/veneilysaa/aallonkorkeus/itameri

Lue myös nämä

X