Tilaa
Jutut

Osaatko toimia hätätilanteessa? Näin hälytät apua vesillä

28.08.2023

Tekstisusanna särkkä

Kuvatjuha Lindvall

Suomen Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikön Marko Stenbergin mukaan veneilijöiden keskuudessa on jonkin verran epäselvyyttä siitä, missä tilanteessa heidän pitää soittaa hälytysnumeroon ja milloin Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalveluun.

Stenberg sanoo, että jos vene ei merialueella ole kiinnitettynä rantaan ja tulee ongelma, pitäisi aina soittaa ensin meripelastuksen hälytysnumeroon.

”Viranomaisten kanssa olemme sopineet, että aina kun tehdään hälytys, he haluavat tehdä riskiarvion ja siksi pitää soittaa ensin heille. Kokematon veneilijä ei välttämättä tunnista vaaran astetta”, Stenberg sanoo.

Esimerkkinä hän mainitsee, että veneen moottorin sammuminen Kustaanmiekkaan tyynellä säällä ei ehkä jonkun veneilijän mielestä ole hätätilanne, mutta todellisuudessa vene pitää saada kiireesti pois vilkkaalta laivaväylältä.

Stenbergin mukaan hälytysten kulkeminen viranomaisten kautta on tärkeää siksikin, että vain viranomainen saa tehdä puhelimen hätäpaikannuksen.

Trossi-palvelun päivystysnumeroon voi soittaa suoraan, jos vene on kiinnitettynä tai ankkuroituna turvallisesti ja tulee ongelma.

Sisävesillä pulaan joutuneen pitää soittaa 112-numeroon, jossa hätäkeskuspäivystäjä tekee riskiarvion. Jos hälytys arvioidaan kiireelliseksi ja välitöntä vaaraa aiheuttavaksi, paikalle lähetetään joko pelastuslaitoksen alus tai Meripelastusseuran järvipelastajat. Jos tehtävä arvioidaan ei-kiireelliseksi, apua saa Trossi-palvelusta.

Meripelastuksen hälytysnumero: 0294 1000

Meripelastusseuran Trossi-palvelun numero: 0800 30 22 30

LUE MYÖS:

Meripelastajat: Auttajat aalloilla pelastivat pulasta yli 1 700 venekuntaa viime vuonna

 

Lue myös nämä

X