Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Oulua soutamassa

11.11.2021

Tekstipete suhonen

KustantajaSaga Egmont
Hinta6,95 € äänikirja (suomalainen.com)

Teuvo Pakkalan (1862-1925) vuonna 1885 ilmestynyt romaani Oulua soutamassa on harvinainen herkku. Siinä talollinen Erkki lähtee morsiamensa Katrin kanssa Kuhmosta Ouluun tervalastissa. Mukana on renki Jussi, jolla on myös tunteita Katria kohtaan. Kolmiodraaman käyttövoimaa ovat hieman nysverön Erkin kunnollisuus ja pystyvän Jussin kyky toimia nopeasti ja oikein tiukoissa paikoissa. Kokematon Katri taas vaikuttaa olevan kovin altis kaikelle saamalleen huomiolle.

Vaikka asetelma tuo mieleen Mika Waltarin yli 50 vuotta myöhemmin julkaiseman väkevän romaanin Vieras mies tuli taloon, Pakkalan teoksessa vaara vaanii vain taustalla. Kertomuksessa pääosaan nousee intervallimainen kuvaus koskenlaskuista ja -nousuista ensi Ontojoella, sitten Oulujoella. Laskutunnelma välittyy sanojen kuohuina, kun ranta ja sen satunnaiset asumukset ja eläjät viistävät vieressä. Sitten seuraa hetken tyven ennen seuraavaa alamäkeä. Osansa saa tietenkin mahtava Oulujärvi ja sen pelätyin kolmannes, Ärjänselkä.

”Kohtapa Neuvosenniemestä lähtien on Ärjän pohjoisena äärenä sileä, kallioinen ranta, Härkörannaksi sanottu, kulkijain pelokki niin tukkilaisten kuin tervamiestenkin. Yhtenään vain sileää kalliorantaa, ei saarta yhtään edustalla, jotta tuuli ja aalto pääsee aina ulapan äärimmäisestä lahdelmasta esteettömästi ja täydellä voimalla ryntäämään rantaan saakka. Monet tukkilautat ovat siihen hajonneet, vaan useita veneitäkin on se ranta jo niellyt ahnaaseen kitaansa”, kirja kertoo.

Yksi vinkki kirjallisesta tervaretkestä nauttimiseen: napsauta auki Googlen karttapalvelu ja seuraa ilmakuvasta Erkin, Jussin ja Katrin reilun sadan kilometrin pituista seikkailua. Se kannattaa tehdä ees taas, sillä koskenlasku ja -nousu ovat eri laji.

Naturalistiksi luokitellun kirjailijan kotikaupungista Oulusta löytyy niin Teuvo Pakkalan koulu kuin katukin. Kainuun murteella kirjoitettu Oulua soutamassa ilmestyi ensi kertaa jatkokertomuksena Kaiku-lehdessä.

Lue myös nämä

X