Tilaa
Jutut

Pakkanen uhkaa venettä – Älä anna jään särkeä!

Veneen pilssiin jäätynyt vesi hajottaa joka vuosi satoja pilssipumppuja ja jopa särkee veneen rakenteita. ”Asiakas ei aina edes tiedä, että veneessä on pohjaproppu”, sanoo W&W Marinen toimitusjohtaja Magnus Wikholm.

28.11.2019

TekstiIsmo Virta

KuvatJarmo Wright/Otavamedia, Kipparin arkisto

Niin kauan kuin vene on vedessä, ei syksyn pakkasista ole juuri vaaraa itse veneelle. Ympäröivän veden lämpö pitää veneen pilssissä mahdollisesti olevan veden sulana. Jos vesi veneen ympärillä pääsee niin paksuus jäähän, että pilssissä oleva vesikin jäätyy, on talviveneilijällä jo aika monta muutakin ongelmaa.

Avoveden aikanakin kipatun moottorin perässä vesi voi tosin jäätyä, mikä ainakin hidastaa liikkeelle lähtöä pakkaskeleillä. Vesipumpun siipipyörää ei kannata yrittää pyörittää, jos se on jään sisällä. Jos harrastaa arktista veneilyä tai loppukauden kalastusta, kone kannattaa jättää loppusyksyllä aina ala-asentoon.

Veneen nosto ylös kunnon pakkasella muuttaa tilanteen. Jos veneilijä unohtaa saman tien ottaa pohjapropun irti, parin päivän päästä voi olla jo myöhäistä: vesi on jäätynyt pilssissä. Ja silloin voi edessä olla ongelmia - isoja tai pieniä siitä riippuen, paljonko pilssiin on jäänyt vettä jäätymään.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X