Tilaa
Jutut

Palkittu matkavene Nimbus 340 Commander

Nimbus 340 Commander esiteltiin syksyllä 2004. Uutuus palkittiin heti mm. Lontoon venemessuilla parhaana moottoriveneenä viiden ehdokkaan joukosta.

31.10.2018

TekstiJuha Virtanen

Nimbus 340 Commander esiteltiin syksyllä 2004. Rolf Eliassonin suunnittelema vene tuli täydentämään Commander-malliston pienintä päätä ja vaihtoehdoksi  niille, joille Commander 380 tai 410 ovat turhan isoja veneitä. Uutuus palkittiin heti mm. Lontoon venemessuilla parhaana moottoriveneenä viiden ehdokkaan  joukosta. Pienempään ja edullisempaan pakettiin oli silti saatu mukaan isompien Commanderien korkea laatu, tyylikkyys ja hyvät meriominaisuudet.

Nimbuksella oltiin sitä mieltä, että 340 Commanderin kokoluokassa on vielä mahdollista varustaa vene yläohjaamolla, mutta sitä pienemmissä painopiste tulee liian ylös ja veneestä kiikkerä.

Pienemmän Commanderin kehitystä helpottivat myös Volvo Pentan uudet D4 ja D6 -dieselit, joiden tehojen ansiosta tämän kokoinen vene voitiin varustaa vain  yhdellä moottorilla. Se mahdollisti kuluttajaystävällisemmän hinnoittelun.

Veneen erikoisuutena on kaksi peräsintä. Eliasson valitsi tuplaperäsimen isommista veneistä saatujen hyvien kokemusten perusteella. Sillä haettiin parempaa ohjailtavuutta satamamanöövereissä.

Commanderin saa myös kahdella koneella. Runkoon on muokattu eräänlaiset puolitunnelit, yksi tai kaksi sen mukaan, montako moottoria veneessä on.

Äänieristykseen on paneuduttu huolella. Moottorin kiinnitys petiinsä on kelluva, jolloin värinät eivät johdu runkoon ja resonanssi saadaan kuriin. Moottori on myös sijoitettu moottoritilassa omaan kasettiinsa, joka parantaa äänieristystä entisestään.

Björn Borg mannekiinina

Nimbus on mielletty laatuveneeksi historiansa alusta lähtien. Se on saanut alkunsa Volvo Pentan tarpeesta saada moottoreitaan myydyksi tehokkaammin 1960-luvun lopulla. Volvo Pentan silloinen johtaja tilasi moottoriin sopivan veneen suunnittelija Pelle Pettersonilta. Hän piirsi veneen, jonka nimesi Nimbukseksi.  Ensimmäinen, syksyllä 1969 tehty Nimbus 26 valittiin jo seuraavana vuonna ”Vuoden veneeksi” Ruotsissa, joten palkintoja Nimbus on kerännyt koko  olemassaolonsa ajan.

Menestyksen rohkaisemina veljekset Lars ja Hans Wiklund perustivat Nimbuksen nimeä kantavan veistämön, joka tunnetaan nykyään Pohjoismaiden lisäksi ympäri maailmaa.

Yksi Nimbuksen tunnetuimpia mannekiineja oli tennistähti Björn Borg, joka 1980-luvun alussa omisti mm. Nimbus 800 Turbon, jolla pyöri kesäisin Tukholman  saaristossa. Kahdeksanmetristä retkivenettä tehtiin vuosina 1979–1983.

Lue omistajan kokemukset Nimbus 340 Commanderista Kipparista 2/2008.

 

 

Lue myös nämä

X