Tilaa
Jutut

Pelastajilla oli vesillä ennätyskiireinen juhannus

Havereita sattui eniten juhannuspäivänä lauantaina.

27.06.2020

TekstiJukka Hiiro

Juhannuksen sää suosi veneilyä kautta maan, mutta sillä oli myös varjopuolensa. Suomen meripelastusseura tiedottaa nimittäin, että pelastustehtävien kannalta juhannus oli ennätyskiireinen. Kaikkiaan vapaaehtoiset meripelastajat suorittivat juhannusviikonlopun aikana 176 tehtävää.

Juhannus oli näin kiireisin koskaan Meripelastusseuran historiassa. Viime vuoden juhannuksesta tehtävämäärä kasvoi 50:llä. Valtaosa tehtävistä oli seuran mukaan eriasteisia avustustehtäviä. Kaikkiaan vapaaehtoisilta sai apua 415 ihmistä ja 136 alusta, seura tiedottaa.

Tehtäviltään kiireisintä meripelastajilla oli juhannuksena Suomenlahdella, missä tehtävistä kertyi yli kolmannes. Eniten tehtäviä hoitivat Espoon, Helsingin, Turun ja Kotkan meripelastusasemat vapaaehtoisineen.

Havereita sattui eniten juhannuspäivänä lauantaina. Noin puolet tehtävistä johtuivat veneen teknisestä viasta tai huollon laiminlyönnistä. Lähes 40 prosentissa syynä oli puolestaan merimiestaidollinen virhe, virhearviointi tai suoranainen huolimattomuus.

Meripelastajat kannustavatkin veneilijöitä valmistautumaan vesille lähtöön huolellisesti, kertaamaan hyvät merimiestaidot sekä ottamaan muut vesilläliikkujat huomioon.

Myös merivartiostolla oli kiireinen juhannus

Suomenlahden merivartiosto tiedottaa myös juhannusviikon ja juhannuksen olleen kiireinen. Viime viikolla merivartiostolla oli yhteensä 99 meripelastus-, avustus- ja virka-aputehtävää. Vuotta aiemmin vastaavia tehtäviä oli juhannusviikolla 78.

Valtaosa meripelastustehtävistä koski karille ajaneiden tai konevikaisten huvialusten avustamista ja veden varaan joutuneiden henkilöiden pelastamista, merivartiosto tiedottaa.

Merivartioston juhannukseen mahtui myös surua, kun juhannuspäivän iltana merivartioston vartiolaiva Turvan partiovene sai pohjakosketuksen Loviisan edustan merialueella ja upposi vieden yhden merivartijan mukanaan pinnan alle. Onnettomuuden tutkinta on käynnissä.

Lue myös nämä

X