Tilaa
Jutut

Pidä Saaristo Siistinä ry:n uusi huoltoalus aloitti Saimaalla

PSS ry:n Järvi-Suomen kauan odotettu uusi huoltoalus on valmistunut ja se on saapunut Savonlinnaan. Uudella aluksella huolletaan retkisatamia eteläisellä Saimaalla.

21.05.2020

TekstiJukka Hiiro

Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS) uusin Roope-huoltoalus laskettiin muutama viikko sitten vesille Saimaalla.Nyt M/S Roope-Saima on jo aloittanut huoltotyöt,  PSS tiedotti taannoin.

Jo alkuviikosta alus siirrettiin Savonlinnaan, jossa vuorossa on viimeiset koeajot.

”Olemme kaikki erittäin onnellisia ja innoissamme uudesta aluksesta. Huoltoalus on meille välttämätön työväline, ja uudella aluksella on hienoa jatkaa työtämme upean järviluonnon ja sen virkistyskäytön hyväksi”, kertoo PSS ry:n Järvi-Suomen aluepäällikkö Eeva Taimisto.

Rahoitus uuden aluksen hankintaan saatiin vuoden 2018 valtion lisätalousarviosta, jossa myönnettiin 500 000 euron avustus Saimaan aluskannan uusimiseen, PSS tiedottaa.

Kalustohankinnan kustannuksiin ovat osallistuneet myös Savonlinnan kaupunki, Puumalan, Sulkavan, Enonkosken ja Rantasalmen kunnat sekä Etelä-Karjan Säästöpankkisäätiö, jotka ovat myöntäneet yhteensä avustusta 46 500 euroa. PSS ry:n Kalusto kuntoon -keräys on lisäksi tuottanut yhdistyksen mukaan noin 40 000 euroa lahjoituksina yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä.

Uuden aluksen myötä myös retkisatamien huoltotöihin tulee muutoksia. Aikaisemmin maantieteellisesti erittäin laajaa Saimaan toiminta-aluetta huollettiin PSS:n mukaan yhdellä huoltoaluksella, mutta nyt alue jaetaan kahtia.

Uuden aluksen kotisatama perustetaan Puumalaan, ja sillä huolletaan pääasiassa eteläisen Saimaan kohteita. Lisäksi Savonlinnaan, jossa säilyy toinen kotisatama, hankitaan pienempi työalus, jolla huolletaan pohjoisempia retkisatamia.

Taimisto kertoo, että ratkaisulla on haettu ketteryyttä ja ennen kaikkea toimintavarmuutta.

”Aiemmin on ollut niin, että jos toisessa päässä laajaa aluetta on tapahtunut jotakin toimenpiteitä vaativaa, niin tilanne on saatu korjattua vasta kahden tai kolmen viikon päästä. Tavoitteena on, että tänä kesänä pystymme reagoimaan nopeammin ja saamme uuden toimintamallin hiottua hyväksi. Suuri muutos aiempaan on myös se, että miehistö ei pääsääntöisesti enää asu laivassa, vaan palaa iltaisin kotisatamaan”, Taimisto sanoo.

Uuden aluksen on rakentanut raumalainen Alpo Pro Boats Oy. Katamaraanirunkoisen alumiiniveneen pituus on noin 13 metriä. Siinä on kaksi perämoottoria, nosturi ja kaksi kuution jätevesitankkia PSS ry:n septitankkien tyhjennystä varten.

Lue myös nämä

X