Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Pieliseltä näkee Kolin vaarat uudesta suunnasta

Metsähallitus ja Pielisen Retki järjestävät heinäkuussa torstaisin veneretkiä Pielisen Hiekkasaareen, jossa voi viettää retkipäivän kansallispuiston saaressa ja nähdä Kolin vaarat järveltä päin.

15.07.2021

Tekstijuha virtanen

Valkoista kvartsiittia olevan Kolin laelta avautuva kansallismaisema Pieliselle on lähes kaikille suomalaisille tuttu. Se on koettu joko omakohtaisesti tai nähty taiteilijoiden ja valokuvaajien ikuistamana. Vähemmän tunnettua on, että vielä vuonna 1649 Kolin kohdalla kartassa luki Mustarinda.

Kun Kolin vaaroja katsoo Pielisen suunnasta, vanha nimi voisi tuntua kuvaavalta. Vaaleat kalliot metsineen nousevat järvestä tummana muurina.

Pielisen harjusaarten jono muodostaa hiekkarantoineen merkittävän harjuluonnon suojelukohteen. Saaret ovat osa Kolin kansallispuiston upeinta luontoa. Koska kaikilla kansallispuiston kävijöillä ei ole mahdollisuutta tutustua saariin itsenäisesti, järjestävät Metsähallituksen luontopalvelut ja Pielisen Retki tänäkin kesänä mahdollisuuden tutustua kansallispuiston vesialueisiin ja isompaan Hiekkasaareen ohjatusti. Retkelle lähdetään kesätorstaisin elokuun viidenteen päivään asti.

Veneretket Pielisen Hiekkasaarille lähtevät kello 11. Mahdollinen lisälähtö lähtee 11:45. Retken kesto on 2-3 tuntia. Lippujen hinnat ovat 25 € aikuisilta ja 12,5 € lapsilta. Varaukset vastaanotetaan Kolin luontokeskus Ukossa, puh. 0206 39 5654.

Edellä mainitulle Mustarinda-nimelle on annettu useita selityksiä. Niistä ja kansallispuistosta tarinoi Metsähallituksen opas ja saaressa retkeläisillä on mahdollisuus nauttia luonnosta ja käydä vaikkapa uimassa. Opas kiehauttaa nokipannukahvit, ja mukaan kannattaakin ottaa omat eväät. Metsä- tai ruohikkopalovaaran sattuessa kahvit nautitaan termoksesta.

Kolin kansallispuiston saariin voi tutustua myös omatoimisesti ja hiekkarantoihin pääsee rantautumaan kajakeilla tai veneellä. Laitureita ei ole. Metsähallituksen ylläpitämä tulentekopaikka polttopuineen sekä kuivakäymälä on molemmissa Hiekkasaarissa, Isossa-Korpissa, Pienessä-Korpissa ja Laitosaaressa. Leiriytyminen on sallittua isomman Hiekkasaaren ja Iso-Korpin tulentekopaikoilla.

Kolin satamassa voi laskea oman veneen vesille, jos haluaa omatoimisesti tutustua kansallispuiston saariin.

Traileriveneilijä saa veneensä helposti vesille esimerkiksi Kolin satamassa, missä on vieraspaikkoja sekä betoninen veneluiska. Kannattaa muistaa, että vesilintujen pesimärauhan turvaamiseksi liikkuminen hehtaaria pienemmillä luodoilla, kuten Tappi ja Matoset, on kiellettyä heinäkuun 17. päivään saakka.

 

Lue myös nämä

X