Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Pienen kipparin käsikirja

13.04.2015

TekstiPete Suhonen

KustantajaKaiku Books (2012)
Hintan. 25 €

Kenties muistatte Edu Kettusen Broadcast-bändistä 1980-luvun alusta. Kalifornianruskeat pojat lauloivat englanniksi Tyynestämerestä ja Pasadenan auringonlaskuista. Broadcastin jälkeen Kettunen kynäili itselleen mm. huippuhitin Lentäjän poika, asettui Kemiöön ja keskittyi laulunkirjoittamisen sekä perheensä ohella 12-metriseen teräsveneeseensä. 2000-luvun alussa Kettunen jopa vei veneensä Ranskaan ja asui aluksessaan hyvän tovin.

Vesillä liikkumisen ja oleilun intohimo on ajanut Kettusen kirjoittamaan ja kuvittamaan jo kolme merta ja veneilyä käsittelevää lastenkirjaa.

Ensimmäinen oli satukirja Meri-Paavo ja Mehihirviö (Otava, 2006).

Jokaisen veneilevän natiaisen perusteos on Pienen kipparin käsikirja. Sen kuuteenkymmeneen piirrosvetoiseen sivuun on keväästä talveen kulkevalla höllällä kronologialla mahdutettu kipparitaidon eka luokka perussolmuista veneen laiturikiinnitykseen, väistämissäännöistä ankkurointiin, merimerkeistä navigoinnin alkeisiin.

Kirjan pääroolissa on sekarotuinen laivakoira Elvar, jonka missio on hypätä paatin kuin paatin kyytiin. Kettusen ote piirroksissa on rento, tekstissä välillä kallellaankin, esimerkiksi eri veneilijätyyppien kuvauksessa:

”Vauhtiveneilijät eivät ymmärrä, mitä alle 200 hevosvoimaa tarkoittaa. He liikkuvat millä tahansa avomerikilpurista vesiskootteriin, kunhan siinä on yli 200 hevosvoimaa, ja se menee ihan päätöntä vauhtia. Siis niin lujaa, että se meni jo.”

Toisaalta esimerkiksi matkaveneen halkileikkaus tai astelevyn käytön perusteet esitetään imuisasti mutta ilman hassutteluja. Epäilemättä jokainen esilukijaisä tai -äiti skannaa ja kertaa myös omia tietojaan. Ainakin minä karahdin kerran.

Jos alle 10-vuotias omaksuu lukemansa, kannattaa onnitella. Ymmärtämistä voi testata Kettusen Pienen kipparin lokikirjalla, joka sisältää hauskasti kuvitettujen lokikirjalehtien lisäksi veneilyyn ja navigointiin liittyviä tehtäviä (Pienen kipparin lokikirja, Kaiku Books, n. 25 €).

Luku- ja pähkäilysessioiden jälkeen molemmat hoikat kirjat sujahtavat vaivatta kompaktinkin veneen hyllyyn tai säilytysverkon alle odottamaan kesän käytäntöjaksoa.

Pienen kipparin käsikirjan opit on tarkastanut avomeripurjehduksen auktorisoitu opettaja Mika Piiroinen.

Juniorin merikirjasto
Jokaisen lapsen oikeus ja velvollisuus on lukea ainakin nämä:
• R.M. Ballantyne: Korallisaari
• Daniel Defoe: Robinson Crusoe
• Tove Jansson: Muumipappa ja meri
• Edu Kettunen: Pienen kipparin käsikirja
• Robert Louis Stevenson: Aarresaari

Julkaistu Kipparin kirjahyllystä -palstalla 2/2014

Lue myös nämä

X