Tilaa
Testit

Pikatesti: Baltic Hamble -kelluntatakki – Kelluntarakenteista viimasuojaa

Kelluntatakin mukavuus ja lämmittävyys miellyttävät, mutta eteneminen vedessä on hidasta.

04.12.2023

Tekstija kuvat kipparin työryhmä

Baltic Hamble -kelluntatakki on 50 Newtonin kelluttavuudella varustettu takki, jossa materiaalina on käytetty softshellia. Moniin kankeisiin kelluntatakkeihin verrattuna Hamblen liikkuvuus on parempaa. Materiaali joustaa erityisesti hihoista hyvin liikkeitä rajoittamatta. Matalassa veneessä istuessa takin kelluttavat elementtirakenteet häiritsevät tosin hiukan mukavuutta, koska takki nousee kohti kaulaa.

Rakenteen ansiosta tuulenpitävyyttä voi kehua vuolaasti, sillä edessä ja takana kapeat kelluntarakenteet eristävät viimaa todella hyvin. Musta väri, säädettävä huppu, korkea kaulus ja hihan­kiristimet lisäävät lämmittävyyttä.

Kylmältä suojaavassa takissa voi tulla tulla kuuma edellä mainittujen monien suojaominaisuuksien johdosta – kuten tämän syksyn poikkeuksellisen lämpimissä keleissä testileirin aikaan. Takissa tuli auringon helottaessa jopa tuskallisen kuuma.

Vaikka kelluntatakki on turvallinen vaihtoehto rentoon veneilyyn ja lähivesille, mitoituksessa ja käytössä on paljon huomioitavaa. Kelluntatakin valinnassa on tärkeää tyköistuvuus. Kokoluokat vaihtuvat kymmenen kilon välein. Hamble-mallissa kokoja on viisi kappaletta. Kokeilu ennen ostopäätöstä mahdollisen kerraston kanssa on suotavaa.

Takin säilytystaskussa on irrotettava kapea haararemmi. Roiskesuojattuja taskuja on neljä kappaletta vesilukolla varustettuna.

Haararemmin saa pois tieltä piilotaskuun, jos menee vaikka rantaravintolaan.

Veden varaan joutuessa musta takki ei ole paras värivaihtoehto, sillä hämärässä ja tummassa vedessä erottuvuus on heikkoa verrattuna värikkäisiin pelastuspukineisiin. Heijastavia elementtejä ei takissa myöskään ole, siitä miinus valmistajalle.

Putoaminen veneestä järviveteen pehmittyy takin ansiosta. Kelluttavuus on kunnossa. Veneestä pudonnut nousee pintaan kuin korkki ja asento vedessä on pysty kuten näillä kelluntapukineilla yleensä. Paksu takki lämmitti viileässä vedessä etu- ja takaosan eristävien kellutusmateriaalien ansiosta yllättävän paljon.

Turvaan eteneminen tyynessäkin vedessä oli hidasta kohti venettä tai rantaa, koska noste toimii vahvasti ja suuntautui ylöspäin. Vedessä joutui aktiivisesti käyttämään esimerkiksi raajoja, jotta kelluminen selällään onnistui.

Taskuissa kastuivat kännykkä ja eväät, joten puhelin kannattaa laittaa suojapussiin.

50 newtonin tuotteiden käytön rajallisuus kannattaa myös pitää mielessä. Yllättävän hintava pukine on tarkoitettu käytettäväksi suojaisilla vesillä rannan läheisyydessä, kun apu on lähellä.

HYVÄÄ

  • Noste
  • Joustavuus

HUONOA

  • Ei heijastusta
  • Musta väri

Baltic Hamble -kelluntatakki

Hinta 309 €, valmistaja Baltic, Ruotsi, noste 50 N, koot S – XXL

Lisätiedot duell.fi, baltic.se

VIDEO: Kumiveneeseen ei paksulla kelluntatakilla pääse kovinkaan helposti takaisin. Parempi on kauhoa selällään rantaan.

 

Lue myös nämä

X