Kosteusvaurioiden estossa kohteen suojaaminen sadevedeltä on tärkeää, mutta pelkkä suuri ilmankosteuskin on haitaksi. Siihen auttaa hyvä tuuletus ja lisäapuja voi saada kosteudenpoistajista. Yksi tutuimmista aineista on kalsiumkloridi, jota tässä pikakokeessa testasimme.
Kalsiumkloridi on samaa ainetta, jota käytetään hiekkateillä pölynsidontaan. Talvella sitä käytetään pienissä määrin myös liukkaudentorjuntaan pääasiallisen tiesuolan, eli natriumkloridin ohella. Pölynsidonta perustuu siihen, että kalsiumkloridi pystyy sieppaamaan ilmankosteutta itseensä ja siten tienpinta pysyy märkänä. Sama ominaisuus toimii myös kuivauksessa, sillä aine tosiaan kerää kosteutta itseensä.
Bolasecaa on sinänsä mukava käyttää, että siinä ei ole irtorakeita, jotka pitäisi kaataa astiaan. Tuotteen kaksi muoviin pakattua tablettia poistetaan muovista ja pinotaan omaan telineeseensä päällekkäin. Tablettien päällä on mikrokuituiset suojat, joita ei pidä poistaa. Suoja estää suoran kosketuksen itse aineeseen, mutta kosteus kulkee huokoisen kankaan läpi.
Ei pikakuivaukseen
Kokeilimme, miten kosteudenpoistaja vaikuttaisi huonetilan kosteuden laskunopeuteen silloin, kun huoneen ilmankosteus nostetaan nopeasti lähelle maksimia. Täytyy myöntää, että tässä tehtävässä Bolaseca ei ole omimmillaan, vaan se tarvitsee runsaasti aikaa toimintaansa.
Teimme kokeen 12 m³ kokoisessa varastotilassa, jonka ilmanvaihto oli heikko. Höyrystimme siinä vettä kahden tunnin ajan siten, että ilmankosteus oli 95 prosenttia. Höyrystämisen lopussa ilman lämpötila oli noussut 24 asteeseen, kun se alussa oli 21 astetta. Näin ollen varaston seinät olivat kylmempiä kuin itse ilma ja höyrystettyä vettä tiivistyi runsaasti seinäpintoihin, eikä ilmankosteus päässyt nousemaan aivan sataan prosenttiin.
Koko ajan varastossa oli yksi Bolaseca Maxi -kosteudenpoistaja, joka jätettiin varastoon vielä höyrystämisen loputtuakin. Parin tunnin kuluttua höyrystyksen lopetuksesta ilmankosteus oli jo laskenut alle 50 prosentin, jolloin punnitsimme Bolasecan. Sen massa oli kasvanut vain 1,3 grammaa, eli siihen oli kertynyt vettä hieman yli sokeripalan tilavuuden verran. Siitä ei siis ole apua, jos kosteutta olisi pudotettava nopeasti.
Samaan aikaan meillä oli menossa epätieteellisempi koe, jossa toinen Bolaseca oli jätetty kylmään varastoon. Lämpötilat olivat muutaman plusasteen puolella ja ilmankosteus oli 80–90 prosentin tietämillä.
Höyrystimme vettä pienessä varastohuoneessa siten, että ilmankosteus oli lähellä sataa prosenttia ja katsoimme, miten Bolaseca imee itseensä kosteutta muutaman tunnin aikana.
Ei ainakaan mitään haittaa
Tulosta ei voinut tieteellisesti verrata tilanteeseen ilman kosteudenpoistajaa, mutta jo ensimmäisten vuorokausien aikana keräysastiaan alkoi kerääntyä vettä, joten Bolaseca poisti ilmasta kosteutta. Sen toimintaa ei voi siis epäillä, mutta hyödyn suuruuden arvioiminen on hankalaa.
Kuivausaine liukenee veden mukana ja valuu keräysastiaan, joten astia on tyhjennettävä aika ajoin ja Bolasecaan on vaihdettava uusi patruuna. Myös niitä voi ostaa esimerkiksi Motonetista.
Astiaa tyhjennettäessä on varottava kaatamasta nestettä veneen sisään, sillä se on ruostuttavaa. Lisäksi rakenteisiin imeytynyt neste voi myöhemmin kerätä ilmasta kosteutta, jolloin se kohta pysyy hieman kosteana ja aiheuttaa haittaa.
Jos siis veneeseen kertyy talven aikana kosteutta, niin kosteudenpoistajan toimivuutta kannattaa ainakin kokeilla. Kymppi on melko pieni raha, jos jotain hyötyä on saatavissa. Mitään haittaa kosteudenpoistajasta tuskin on, kunhan keräysastian tyhjentämisen kanssa on varovainen.
Kuivaustabletit on suojattu ilmankosteudelta muovipussilla, joka poistetaan ennen käyttöä.
Bolaseca Wanadry kosteudenpoistaja
Täyttöpussissa 3 kpl tabletteja: 5,99 €
KIITÄMME:
+ Tablettien mikrokuitusuojia
+ Täyttöpakkauksen ostomahdollisuutta
MOITIMME:
– Hidasta reagointia