Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Kelluva turvaveitsi Morakniv Floating Srt Safe

Sahateräinen Mora puree hyvin väärään paikkaan joutuneeseen köyteen - eikä peli ole menetetty vaikka veitsi lipsahtaisi veteen.

21.11.2021

Tekstija kuvat timo sarkkinen

Isolla joukolla meistä on kokemusta potkuriin tarttuneen köyden tai verkon irrottamisesta. Homma on tunnetusti hankalaa hyvilläkin työvälineillä mutta huonoilla ihan toivotonta. Ruotsalaisen Moran sahateräinen ”turvaveitsi” on suunniteltu nimenomaan vene- ja kalastuskäyttöön.

Ensinnäkin veitsi on kelluva. Veteen pudottuaan se ponnahtaa pystyasentoon niin, että kahvasta näkyy kolmisen senttiä pinnan päällä. Siinä missä peruspuukko vajoaa iäksi Ahdin valtakuntaan, tämän työkalun voi siis saada pelastettua kättään telomatta – haavilla ainakin. Oranssi ylähela helpottaa havaitsemista hämärässä tai aallokossa.

Mora jää kellumaan näkyvästi ja turvallisesti pystyasennossa.

Turvaveitsi on kevyt, vain 83 gramman painoinen. Korkkikahvasta saa hyvän otteen, eikä se tunnu paljaassa kädessä kylmältä. Kiitos sormisuojan ja tylpän ”turvakärjen”, veitsen uskaltaa antaa juniorinkin kokeiltavaksi.

Purevuutta testattiin erilaatuisiin, kaupan keloista otettuihin köysiin. UV-säteilyn vaikutusta tuloksiin ei tarvinnut miettiä.

Polyesteriköysi (12 mm) sekä kaksoispunottu polyamidiköysi (18 mm) katkesivat muutamassa sekunnissa, jos vain köyden piti vähänkään tiukalla.

Kolmikuorirakenteisen dyneemaköyden kanssa (14 mm) päästiin parhaimmillaan samaan, mutta löysällä ollessa köyden leikkaaminen meni jo nyhertämiseksi ja silloin jäi kaipaamaan pidempää sahaterää.

Polyesteriköysi oli sahateräveitselle helppo haaste.

Verrokkina kokeiltu vanha Fiskarsin leipäveitsi toimi dyneemalle paremmin. Pehmoisempien köysien kanssa ei selvää eroa huomattu. Mutta eihän leipäveitsi ole toki kelluva, eikä sellaista voi ajatella pitävänsä oikein muualla kuin veneen säilytyslokerossa.

Normipuukon mittainen Morakniv taas kulkee käyttäjänsä mukana muovikotelossaan, jossa on napakka vyökiinnike.

Morakniv Floating SRT Safe -turvaveitsi

Hinta 35 €
Maahantuoja Vandernet
Pituus 22,3 cm
Paino 83 g
Terän/tupen materiaali ruostumaton teräs/muovi

HYVÄÄ
+ Leikkaa hyvin perusköysiä
+ Kelluu pystyasennossa
+ Huomiovärinen tuppi ja ylähela
HUONOA
-Peruspuukkoa tuntuvasti kalliimpi

Lue myös nämä

X