Tilaa
Testit

Pikatesti: Nebo Transcend -otsavalot – Tehoja yli tarpeen

Luumen-kilpailun huumassa otsavalojen kehittäjät ovat unohtaneet käytännöllisyyden, ainakin veneilykäytön osalta.

27.12.2022

Tekstipasi nuutinen

Amerikkalainen Nebo on tehnyt ledivalaisimia yli 20 vuotta, mutta on meillä uudehko merkki. Testatut kaksi otsavaloa osoittivat, että markkinoille ne tuovat hyvässä ja pahassa samaa, mitä jo löytyy yllin kyllin.

Transcend 1500 käyttää omaa, irrotettavaa USB-akkua. Einstein 500 Flex toimii kolmella AAA-paristolla. Molemmissa on kolme valkoisen valon tehoa sekä ”turboasetus”, jolla antaa mallinimien mukaiset luumen-lukemat – mutta vain vaivaisten 30 sekunnin ajaksi!Järkevämmillä eli hillitymmillä valotehoilla toiminta-ajat ovat kelvolliset. Transcendin matalin teho (30 lm) palaa 28 ja Einsteinin (5 lm) peräti 60 tuntia. Transcendissa on lisäksi tarpeeton vilkkutoiminto, tarpeellinen punavalo sen sijaan puuttuu. Einstein on fiksumpi, siinä asia on päinvastoin.
Molempien veneilykäytössä ongelma on sama kuin muillakin uusilla otsalampuilla: liikaa toimintoja. Oikeasti tarvitaan vain heikko, pimeänäköä säästävä valkoinen ja/tai punainen lähityöskentelyyn sekä vahvempi valkoinen laitureilla kulkemiseen. Molemmat erillisillä, hanskoilla operoitavilla kytkimillä.Nykylampuissa, Neboissakin, kahden valotilan välillä joutuu koluamaan läpi koko valikon. Silloin syntyy muuta miehistöä sokaisevaa valosaastetta sitä pahemmin, mitä korkeammat ovat lampun tehot. Jos laituria lähestyvän veneen keulagasti kerrankin ajatuksissaan vilkaisee veneen perään satojen luumenien voimin, kipparin ohjausnäkö häviää minuuteiksi.

Transcendin yksi käynnistysnappi ja valotehoa säätävä kiertokytkin on tässä mielessä parempi, mutta painavaa lamppua ei ole kiva pitää otsalla käyttövalmiina kovin pitkään. Einstein on kevyempi, mutta sen näppäimet ovat onnettoman pienet jo avosormille, saati sormikkaille.

 

 

 

NEBO TRANSCEND 1500/ EINSTEIN 500 -OTSAVALOT

Hinta 74,90/29,90 €

Valmistaja Nebo

Valovirta 1500/500 lm

Paino 161/105 g

Maahantuoja Bonge

Hyvää

+ Tukeva rakenne (Transcend)

+ Keveys käytössä (Einstein)

Huonoa

– Paino jatkuvassa käytössä (Transcend)

– Pieni kytkin (Einstein)

Lue myös nämä

X