Tilaa
Testit

Pikatesti: Pinnat kuiviksi ja puhtaiksi – Sea to Summit Tek Towel -mikrokuituliina

Mikrokuituliina ansaitsee paikkansa veneessäkin, kun vain valitsee riittävän suurikokoisen mallin.

11.12.2023

Tekstikipparin työryhmä

Moni veneilypäivä alkaa kuivausoperaatiolla, kun aamukaste on tiivistynyt penkeille ja muille pinnoille. Sateeseenkin saa varautua ympäri kauden. Jonkin sortin pyyhe tai liina on veneen tarvikearsenaalissa talouspaperirullaa tärkeämpi.

Retkeilykaupan hyllyssä huomio kiinnittyi etikettien valossa varsin suurikokoisiin mikrokuituliinoihin, jotka olivat kuitenkin kompaktin kokoisissa koteloissa. Useista kokovaihtoehdoista koriin päätyi 50 x 100 cm -liina (M).

Näin suuria liinoja ei välttämättä lähiruokakaupasta löydä, yleistavarataloista kylläkin.

Australialainen Sea to Summit -brändi on panostanut säilytyskoteloonkin. Vetoketjulla varustettuna se on helppokäyttöinen, ja tuuletusreiät pitävät ehkä huolen siitä, ettei kosteana pakattu liina muutu homepommiksi kotelossaan.

Mikrokuituliinat tunnetaan yleisesti erittäin imukykyisinä. Pehmeänukkainen, käteen erittäin miellyttävän tuntuinen testituote olikin mitä mainioin kastuneita pintoja kuivatessa. Samalla kävi selväksi, että venekäyttöön kannattaa hankkia vähintäänkin tämän kokoinen (kuvassa) liina. Ohuehkon rakenteen ansiosta sillä pääsee kuitenkin ahtaisiinkin väleihin.

Puhdistuskokeissa liina tehosi muun muassa tekonahkaverhoilun tahroihin. Myös esimerkiksi metalliosien kiillotus – aineen kanssa tai ilman – onnistuu samalla tuotteella.

Kun kerran imukykyisyys vakuutti kenttäkokeissa, tätä ominaisuutta haluttiin arvioida myös digitaalivaa´an avulla. Kuivan liinan painoksi punnittiin 170 ja kauttaaltaan märän 870 grammaa. Näyttää siis karkeasti siltä, että liina imee vettä viisi kertaa painonsa verran.

Ainoa huono puoli on melko pitkä kuivumisaika. Vaikka vettä puristeltiin pois pitkään ja perusteellisesti, iltamyöhään pyykkitelineeseen jätetty liina oli täysin kuiva vasta aamulla. Toisaalta verrokkina käytetty hieman pienempi froteepyyhe kuivui vielä hitaammin.

Suurta harmia kuivumisajasta tuskin koituu, sillä tottahan kosteallekin liinalle on veneessä käyttöä. Mikrokuituliinat kannattaa pestä ennen ensimmäistä käyttöä ja aina käytön jälkeen.

Sea to Summit Tek Towel -mikrokuituliina

Hinta 22 €, materiaali 70 % polyesteri, 30 % polyamidi, valmistaja Sea to Summit. Koot XS–XL, värit beige, oranssi, harmaanvihreä, sininen, turkoosi

Lisätiedot varuste.net, seatosummit.com

Venekäytössä tarpeeksi iso mikrokuituliina palvelee niin kasteen kuin läpimärän kuivaajana. 

HYVÄÄ

  • Imukyky
  • Monikäyttöisyys
  • Viisi eri kokoa

HUONOA

  • Pitkä kuivumisaika

Lue myös nämä

X