Tilaa
Pikakoe

Pikatesti: Scanstrut ROKK –mini-imukuppijalka

Monipuolinen kiinnikesarja veneilijän pienille mobiililaitteille on laajentunut entistä nopeammin käytettävällä jalustalla.

27.06.2019

TekstiPasi Nuutinen

KuvatAnton Reenpää/Otavamedia

Scanstrut ROKK on kokonainen sarja jalkoja ja kiinnikkeitä veneissä käytettävälle elektroniikalle. Tai oikeastaan kaksi sarjaa, suuremmille laitteille on tarjolla Midi- ja pienemmille Mini-sarjan tuotteita.

Perusidea on erinomainen. Laitteen mukaan valitaan sille sopiva kiinnike. Tableteille, puhelimille, kameroille ja plottereille on omansa. Seuraavaksi valitaan kiinnikkeeseen sopiva, eri asentoihin käänneltävä varsinainen jalka, ja juuri tässä kokoluokka eroaa laitteen painon mukaan. Lopuksi valitaan alusta, jolla jalka asennetaan sopivaan paikkaan veneessä. Pintaan ruuvattava on lujin, liimattava sille hyvä vaihtoehto, kun pintaan ei voi tai halua porata reikiä. Kaiteisiin ja tankoihin asennettava kiinnike käy halkaisijaltaan 19–34 mm putkille.

Rynkytyksessä kestää

Uusimpana sarjaan on tullut imukupilla kiinnittyvä teline, jollaisen otimme kokeiltavaksemme. Ajatuksena sen kätevyys on ilmeinen. Laitteen sijoitusta voi vaihtaa käden käänteessä tarpeen mukaan veneessä ja veneestä toiseen. Maihin tullessa arvokkaan esineen voi napata mukaansa kotiin.

Jotta imukuppi pitää kunnolla, sen pitää luomaan alleen kunnollinen tyhjiö: se imu. ROKKin joustavasta, tukevasta muovista valmistettu kuppi on uskottavan kokoinen, halkaisijaltaan 88 millimetriä ja syvyydeltään reilun sentin.

Haasteen tuo kiinnityspinta, jonka pitää olla erittäin sileä. Kokeiluveneen pulpetti oli uudelleenmaalattu ruiskulla, ja vaikka silmä tai käsi ei sitä karheaksi tunnistanut, jäi imukupin pito vajaaksi. Tällä perusteella voi arvioida, että maali- ja lakkapinnoilla sekä vähänkään naarmuuntuneella gelcoatilla imukuppijalan käyttöä pitää kokeilla helpoissa oloissa ja käsin nykimällä, ennen kuin lähtee aallokkoon kallis laite telineessä.

Ikkunassa pysyy

Perinteinen konsti imukupin pidon parantamiseen on sen reunojen kostuttaminen ennen paikoilleen laittamista.

Täysin sileän pinnan löysimme kokeiluveneen ikkunasta. Siihen kiinnitettynä ROKK sai ylimääräisen haasteen siitä, että suoraan vaakatasossa sojottaessaan kännykkä muodosti liikkeiden vääntöä voimistavan vipuvarren. Imukuppijalka selvisi kokeesta moitteita. Ajoimme ensin suojaista reittiä saarten välissä, mutta lopuksi poikkesimme suuremmalle selälle keliin, josta jouduimme kääntymään pois aaltojen kasvaessa pienelle veneellemme liian suureksi.

Koko ajan imukuppijalka pysyi hievahtamatta paikoillaan. Riittävän sileän pinnan löytyessä ROKK Mini tuntuu täyttävän tehtävänsä hienosti.

Scanstrutin imukuppijalka pysyy hievahtamatta paikoillaan kovemmassakin aallokossa.

Tukevaa tekoa

ROKK-sarjojen hyvä idea on myös toteutettu laadukkaasti. Kaikki osat ovat tukevaa tekoa. Muovi on jykevää eikä materiaalipaksuuksia ei ole minimoitu.

Useista komponenteista koostuvissa kokonaisuuksissa yksi oleellinen tekijä on niiden liittäminen toisiinsa. Käyttäjälle jää varma olo kestävyydestä. Ruuvien kiristykset ovat omissa käsissä ja jousilukoista kuuluu selkeä klikkaus, kun lukitus asettuu paikallaan.

Lue myös nämä

X