Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Solar-pilssipumppu SL 35 – Antaa auringon kuivattaa

Auringon pyörittämä pilssipumppu kuivaa pikkuveneen sateen jälkeen, vai kuivaako? Ainakin se toimii.

28.08.2021

Tekstijuha virtanen

Aina ei oikein jaksa innostua, kun paketin päällä lukee ”mateen olevan Kiinassa”. Sieltä toki nykyään kaikki tavara tuppaa tulemaan, joten asia on kestettävä. Sitä mieluisampaa oli todeta, että paketista paljastuva tekninen vempain toimii. Todennäköisesti ainakin jonkin aikaa.

SL-35 on aurinkokennosta voimansa ottava pilssipumppu. Se on suunniteltu sadeveden tyhjentämiseen pienestä avoveneestä ja toki se tyhjentää isommankin veneen, jos aikaa ja auringonvaloa riittää.

Virtaa pumpulle antaa pieni aurinkopaneeli (27 x 16 x 2 cm), joka voidaan sijoittaa veneessä esimerkiksi takaistuimelle tai erilliseen telineeseen moottorikaivoon. Näkyville kuitenkin.

Kokeilimme miten laite toimii veneessä. Soutuveneeseen sitä ei kannattanut asentaa, koska se vedetään käytön jälkeen maihin ja tyhjennystulppa irroitetaan sateen varalta. Isommassa kalaveneessä taas on jo toimiva automaattipilssipumppu. Tosin sen varalaitteena SL-35 voisi olla pätevä, sillä jossain vaiheessa ison veneen akkukin hiipuu ja pumppu hiljenee. Aurinkopumppu ehkä vielä pyörisi silloinkin.

Se nimittäin toimi. Epäluulot moista vimpainta kohtaan olivat kovat, mutta jonkun verran on ilmeisesti kantaa muutettava myönteisemmäksi.

Paketissa on roinaa nippelihullua tyydyttävä määrä. Isossa kuvassa näkyvät tärkeimmät osat. Pumppusuoja ja paneelin asennusteline ovat lisävarusteita.

SL-35 tärkeimmät osat: A) aurinkopaneeli ja sen yläpuolella tukiraudat, B) pumppu ja vasemmalla sille suojalevy, C) tyhjennysletku ja siihen pujotettava teräslanka.

Tärkeimpien osien eli aurinkopaneelin, pumpun ja poistoletkun lisäksi mukana tulee pari pussillista ruuveja, tarranauhan palasia ja nippusiteitä.

Koska sopiva testivene on vielä vajan nurkalla työnalla, aurinkokennoon yhdistetty pumppu upotettiin yksinkertaisesti suomalaiseen suosikkituotteeseen eli ämpäriin. Kello lähti käyntiin samalla hetkellä kuin noin puolet pumpun rungosta oli vedessä.

Iltapäivä oli jo pitkällä ja aurinko painunut puiden taakse. Osittain se oli myös pilvessä, mutta oli kuitenkin valoisaa.

Pumpun upottua kokonaan veteen, alkoi letkuun nousta vettä ja ämpäri tyhjentyä. Vettä tuli noin sentin halkaisijaltaan olevasta 1,5 metrin pituisesta letkusta reippaasti, mutta ei kohisten. Ämpäri tyhjeni noin kahdeksassa ja puolessa minuutissa.

Ei päätä huimaava suoritus, mutta laite kuitenkin toimi, vaikka ohjekirjakin antoi ymmärtää, että paneeli on sijoitettava siten, että koko paneeli on auringossa eikä varjossa. Ohjekirjan mukaan mikäli osa paneelista on varjossa, sähkön tuotanto loppuu.

Suorassa kirkkaassa auringonvalossa tulos oli häikäisevä edellä kerrottuun verrattuna. Ämpäri, se suosikkimalli, tyhjeni kahdessa minuutissa 25 sekunnissa!

Aurinkokenno on näkyvin osa SL-35 -pilssipumpusta. Ilman sitä pumppu ei pyöri.

Sateen jälkeen veneeseenkin jää vielä äyskäröitävää, sillä pumppu lopettaa toimintansa siinä vaiheessa, kun sen rungosta on noin puolet jo kuivilla. Pumpun kyljessä on kaksi tunnistinnastaa. Sen elektroniikka mittaa niiden välistä vastusta ja sammuttaa pumpun jos veden pinta on laskenut ylemmän nastan alapuolelle. Pumppuyksikkö kannattaakin siis asentaa mahdollisimman alas veneen pilssiin.

Pumpun ei pitäisi pyöriä kuivana, mikä siten säästää sen rakennetta ja lisää käyttöikää.

Pumpun pohjassa on neljä pientä imukuppia, jotka pitävät sen paikoillaan. Jos pumppu tulee avotilaan, sen suojaksi kannattaa asentaa pokattu teräslevy, joka kiinnitetään ruuveilla veneen sisärakenteisiin.

Pumppu on hiljainen, mutta kirkkaasta tyhjennysletkusta näkee heti kulkeeko vesi. Letkuun on mahdollista työntää teräslanka, minkä avulla letkun saa pysymään sopivalla mutkalla laidan yli. Liian terävä taitos estää veden virtaamisen.

Tuuli tuo veneeseen myös kaikenlaista roskaa, neulasia, rantapuista lehtiä ja siemeniä. Kenkien mukana kulkeutuu veneeseen myös hiekkaa ja kaikki edellä mainitut voivat tukkia pilssipumpun. SL-35 voidaan helposti purkaa huoltoa varten. Kotelossa on siivilä estämässä roskien pääsyn pumppuun.

Jos pumppu ei pyöri, kannattaa kotelo avata ja tarkistaa onko sinne kertynyt epäpuhtauksia. Ohjekirja antaa vinkiksi pumpun suojaamisen verkkopussilla isoilta roskilta.

Talveksi pumppu kannattaa irrottaa veneestä ja säilyttää lämpimässä ja kuivassa paikassa. Aurinkopaneelin luvataan kestävän talven yli ulkonakin, mutta ehkä sekin kannattaa kuitenkin ottaa sisälle. Jos ei muuten, niin edes paneelin pinnalle kertyvän lian torjumiseksi.

Solar-pilssipumppu SL-35

Ostopaikka: GLB Nordica

Hinta: Pumppusarja 89,00 €, asennusteline 22,60 €, pumpun suoja 11,10 €

HYVÄÄ

+ Laite toimi varjossakin

HUONOA

– Pumppausteho on rajallinen

Lue myös nämä

X