Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Starbrite-kumiteippi – Köydenpäitä siistimässä

Nestemäinen teippi lupaa nopeutta ja helppoutta, mutta antaa hitautta ja vaikeutta.

20.05.2021

Tekstipasi nuutinen

Moderni kemia ei oikein pärjää vanhanaikaiselle fysiikalle köysien päättämisessä, osoittaa kokeilu nestemäisellä teipillä.

Nestemäinen kumiteippi on kätevä sähköliittimien kosteussuoja. Jos siitä tekee jämäkämmän version, sillä voisi siististi sinetöidä repsottavat köydenpäät. Näin lienee ajatellut vene- ja autokemian moniottelija Starbrite luodessaan tuotteen nimeltä Dip-It Whip-It.

Ohje kuulostaa helpolta. Levitetään ainetta purkin kannessa olevalla siveltimellä parin sentin pituudelta käsiteltävän köyden ympärille ehjään kohtaan. Annetaan kuivua viitisen minuuttia. Katkaistaan terävällä veitsellä (ohje puhuu partakoneen terästä) sivellystä kohdasta. Dipataan esikäsitelty köydenpää purkkiin, paksumpi köysi 2-3 kertaa viiden minuutin välein. Annetaan kuivua 24 tuntia, ja siististi kumimassalla suojattu pääte on valmis.

Käytäntö on harmillisen paljon hankalampi heti ensimmäisestä vaiheesta alkaen.

Dip-It Whip-it on huomattavasti tavallista nesteteippiä jäykempää ja venyvämpää. Sen käsittely on sotkuista, joten työpöytä kannattaa suojata kunnolla.

Partateriä harva pitää veneen työkalupakissa, ja katkaisu tavallisella puukolla tai katkoteräveitsellä köyden kuituja repimättä on vaikeaa.

Nesteteippi ei anna samaa puristusta kuin nauhamainen tai kutistesukka, joten saksilla siistittynäkin köyden pää jää repsottavammaksi.

Ensimmäinen työvaihe: sivellään ainetta renkaaksi köyden ehjään kohtaan.

Toinen työvaihe: katkaistaan köysi mahdollisimman siististi kovettuneen Dip-It-renkaan keskeltä.

Kuivuu pitkään

Kuivumisajat ovat turhauttavat. Peräti täysi vuorokausi ennen kuin köyden saa takaisin käyttöön.

Se, samoin kuin erikoisveitsen tarve kertovat, ettei Dip-It ole tarkoitettu varsinaisesti venekohtaiseksi varusteeksi. Yhden tai muutaman köyden nopsa päättäminen sujuu polttamalla, teippaamalla, kutistesukalla tai jopa rihmomalla nopeammin, siistimmin ja huokeammin kuin nestekumilla. Niiden jälkeen voisi Dip-It antaa loppusilauksen, mutta onko sille enää tarvetta?

Parempi on työstää useita köysiä yhdellä istumalla verstaalla. Sitä puoltaa sekin, että avattu purkki kannattaa käyttää kerralla kokonaan.

Kemiallinen, ilman kanssa reagoiva tuote vanhenee aikanaan. Ilmiö tuotti testin turhauttavimman havainnon. Aine kun näyttää vanhenevan myös avaamattomana kaupan tai varaston hyllyssä.

Purkin korkkiin on printattu numerosarja. Tarkoittaako se valmistuserää, -päivämäärää vai kenties myyntiaikaa, sitä eivät kerro pakkaus, tölkki eikä käyttöohje.

Kolmas työvaihe: uitetaan päätä useaan kertaan purkissa ja jätetään kuivumaan peräti 24 tunniksi!

Valmis pääte vaikuttaa lujalta ja huolellisen esityön jälkeen siistiltäkin, mutta aikaa ja vaivaa se vei.

Kovettuu hyllyssä

Hyvämaineisesta venetarvikeliikkeestä ostamamme Dip-It oli kovettunut käyttökelvottomaksi (merkintä 17088).

Pyysimme maahantuojalta tuoretta tavaraa. Saamistamme neljästä tölkistä kaksi oli kovettunutta (17226) ja kaksi kelvollista (18141).

Omituista on, että selvää merkintää viimeisestä käyttöpäivästä ei tuotteesta löydy.

Luulisi valmistajan/maahantuojan ymmärtävän, että pilaantuneiden aineiden vaihdot ja palautukset tuottavat vain kuluja ja vaivaa myös jälleenmyyjille. Nyt tilanteesta kärsii jokainen ketjun osapuoli tehtaan linjalta aineen käyttäjään asti.

Onneksi perinteiset tavat köydenpäiden siistimiseen ovat kaikin puolin helpompia.

Toimivana aine on venyvää ja tahmeasti juoksevaa. Yli puolessa testipurkeista se oli kovettunut kelvottomaksi kokkareeksi.


Starbrite Dip-it Whip-it

Ostopaikka: Venetarvike-liikkeet

Hinta: noin 20 €

HYVÄÄ

+ Siisti ulkonäkö (varauksin)

HUONOA

– Hankala käyttää

– Pitkä kuivumisaika

– Käyttöpäivämäärän puute

Lue myös nämä

X