Tilaa
Testit

Pikatesti: Syysveneilijän superlamppu Olight-käsivalaisin

Led-valaisinten huippumalli hämmästyttää tehollaan.

15.09.2019

Tekstija kuvat Jaakko Pitkäjärvi

Pimeässä veneily vaatii omat varusteensa. Usein tavallinen otsavalaisin on riittävä teholtaan, mutta joskus valoa tarvitaan paljon. Otimme pikatestiin Olight X9R Marauder -käsivalaisimen, jonka sanotaan olevan eräs tehokkaimmista ellei tehokkain laatuaan markkinoilla.

Valaisin toimitetaan siistissä salkussa, jossa mukana on laturi ja muut tarvikkeet. Ensivaikutelma on hyvä. Vahva metallirunko on viimeistelyltään moitteeton ja jämäkkä, työstöjälki on ensiluokkaista. X9R on upotustiivis, eli kestää käytännössä kaikki veneilyn roiskeet syvemmälle pohjaan pudotusta lukuun ottamatta. Mikään taskulamppu X9R ei enää ole, sillä sitä ei saa mahtumaan edes suurimpaan pelastuspuvun reisitaskuun. Parempi siis puhua käsivalaisimesta. Painosta huolimatta lampun tasapaino on kädessä hyvä.

Kuuden XHP 70.2 -ledin muodostama valo on väriltään miellyttävän kellertävää.

Yöstä päiväksi

Olight X9R:n suurin valoteho on 25 000 lumenia. Lukemaa on vaikea uskoa, sillä Suomessa suosittu, hieman vanhempi teholamppu Olight X6 Marauder lupaa 6000 lumenin valaisua. Vertailun vuoksi pikatestiin otettiin mukaan sekä X6 että Olight X7, jotka edustavat aikaisempaa kärkipäätä valmistajan mallistossa.

Teho sekä akun varaus ilmaistaan sinisillä ledeillä. Tehoa säädetään katkaisimesta painamalla.

Pimeässä X9R on täydellä teholla järkyttävän tehoinen. Valokeila on leveä ja pitkä. Testiolosuhteissa hento usva tuntui muodostuvan yleensä valaisun suurimmaksi esteeksi, mutta 700 metrin päässä ollut metsikkö muuttui 150 metrin leveydeltä todella kirkkaaksi. Lähemmistä kohteista on turha puhuakaan, sillä 100-200 metrin etäisyydeltä kaikki on kirkasta kuin päivänvalossa. X6 Marauder on X9R:n rinnalla kuin kynttilä – valokeila yltää yhtä pitkälle, mutta sen leveys on vain murto-osa uutuusvalaisimen kattavuudesta. Olight X7 on keilaltaan X9:n kaltainen, mutta sen kantama ei yllä lähellekään huippulampun lukemiin.

Helppo tehonsäätö

25 000 lumenin supertehoa X9R tarjoaa vain kolme minuuttia kerrallaan, mutta aika tuntui käytännössä pitkältä. Ja toisaalta 6400 lumenin teho, minkä valaisin tarjoaa kahden tunnin ajan, on myös riittävä lähes kaikkeen. Valotehoa voi säätää kätevästi useilla portailla.

Olight X9R on hinnaltaan ja kooltaan suuri, joten arkisempaan ulkoilukäyttöön riittää vähempikin. Mutta veneilijälle tämä tehovalaisin sopii hyvin. Rahalle saa mielestäni vastinetta valotehon muodossa vähintään saman verran kuin pienemmissä led-valaisimissa.

Olight X9R Marauder-käsivalaisin

Paino: 1855 grammaa
Pituus: 32 cm
Halkaisija: 10 cm
Valoteho: 25 000 lumenia
Maahantuoja: OLight Suomi
Hinta: 600 €
KIITÄMME
+ Valotehoa
+ Helppoa tehonsäätöä
+ Teknistä laatua ja viimeistelyä
MOITIMME
– Kokoa ja painoa

Lue myös nämä

X