Tilaa
Pikakoe

Pikatesti: Tiikin puhdistusaine Teak Cleaner ja Teak Brightener

Kaksivaiheinen käsittely palauttaa harmaantuneelle tiikille sen alkuperäisen värin ja ilmeen.

12.01.2021

Tekstikarel kakko

Kuvatanton reenpää/otavamedia

Ennen vanhaan tiikki oli haluttu kansimateriaali, sillä sitä ei tarvinnut pintakäsitellä. Puuveneissä harmaantunut kansi myös antoi hienon kontrastin lakatulle rungolle.

Sittemmin arvokas tiikki on saavuttanut yhä suuremman aseman ylellisyystuotteena, jota halutaan käyttää sen tuoman statuksen ja ulkonäön takia. Tiikin luonnollinen harmaantuminen ei kuitenkaan istu nykyajattelumallin mukaiseen kuvioon, ja monet ulkonäön säilyttävät tekomateriaalit ovat nousseet aidon tiikin rinnalle. Aidon tiikin värimuutosten korjaus on kuitenkin periaatteessa helppoa. Vahvasti emäksiset aineet, kuten esimerkiksi lipeä, liottavat sään vaikutuksissa kauhtuneen pinnan pois, mutta eivät juurikaan vaikuta terveeseen rasvaiseen tiikkiin. Tähän perustuu myös Bilteman myymän tiikinpesuaineen toiminta.

Kaksivaiheinen käsittely

Bilteman tuotesarjaan kuuluu kaksi ainetta. Pinta pestään ensin vahvasti emäksisellä Teak Cleaner -puhdistusaineella, joka sisältää lipeää, eli natriumhydroksidia.

Loppukäsittely tehdään oksaalihappoa sisältävällä Teak Brightener -kunnostusaineella, joka palauttaa tiikin alkuperäisen värin.

Näin se toimii

Aine levitetään kuivalle puulle, annetaan vaikuttaa muutama minuutti ja pestään pois. Pesussa käytetään pehmeää harjaa puun syiden suuntaisin vedoin.

Pesuaineen teho on vaikuttava, ja tummumat irtoavat vaikutusajan jälkeen moitteetta.

Kunnostusainetta, jolla puhdistettu pinta jatkokäsitellään, käytetään periaatteessa samalla tavalla kuin pesuainetta. Aine levitetään, annetaan vaikuttaa muutama minuutti, ja huuhdellaan runsaalla vedellä kevyesti harjaten.

Bilteman kaksivaiheinen tiikin käsittelyaine on ihmeainetta, kuten kuvan rappusesta näkyy.

Sotkua riittää

Työ on erittäin sotkuista puun pinnasta irtoavan aineksen ja lian takia, joten lähellä on oltava runsaasti vettä jatkuvaan huuhteluun.

Emästen ja happojen takia käsittelyn aikana tulee käyttää suojakäsineitä ja –laseja. Roiskeet voivat myös aiheuttaa värjäymiä viereisille pinnoille, joten vettä kannattaa käyttää säästämättä senkin takia.

Lopputulos on, yllättäen kyllä, lähes uuden näköinen tiikkipinta. Pintaa ei kannata käsitellä lopputuloksen säilymisen toivossa öljyllä, sillä se vain tehostaa tiikin tummumista ajan kanssa.

Teak Cleaner + Teak Brightener -puhdistusaine

Maahantuoja/ostopaikka: Biltema

Hinta: 8,90 €

Kiitämme

+ Tehokkuutta

+ Hintaa

Moitimme

– Käsittelyn aikaista sotkua

Lue myös nämä

X