Tilaa
Testit

Pikatestissä halpa VHF-radiopuhelin

Biltema on tuonut veneilijöiden ulottuville todella edullisen meri-VHF-käsipuhelimen. Kun hinta on reilusti alle satasen,  alkaa kuulostella, voiko se olla totta. Saako sillä rahalla toimivan radiopuhelimen, joka olisi laillinen ja luvallinen?

09.12.2010

Tekstiklaus salkola

Halpa VHF-puhelin on kaksipiippuinen asia. On hyvä, että veneilijöillä on radioviestin, jolla tarvittaessa saa yhteyden toisiin aluksiin, meripelastukseen ja vaikkapa sataman ja veneen välillä. Toisaalta, luvanvarainen ja tarkoin säännelty VHF-liikenne voi helposti mennä sekaisin mikäli kanaville pääsee liian vähällä. Kiusaus hankkia halpa VHF pelkästään huvittelukäyttöön saattaa olla suuri.

VHF-puhelimen käyttäjällä tulee olla radiopuhelimen hoitajan lupakirja ja itse puhelimella radiolupa. Nämä ovat paitsi pakollisia, myös tarpeellisia jotta laitteita käytettäisiin oikein.

EU:ssa laitteita saa myydä kuka hyvänsä kenelle tahansa. Bilteman hyllyltä on helppo poimia puhelin ostoskoriin ja poistua kassan kautta ulos ja eetteriin. Vastuu laitteen käytöstä ja tarvittavista luvista on sen jälkeen ostajalla.

Jokaisen ulottuvilla

Bilteman meri-VHF-puhelimen paras ominaisuus on se, että kohtuulaatuinen puhelin on tuotu jokaisen ulottuville. Hinta 79 euroa on vähäinen kustannus siitä, että saa toimivan ja käyttökelpoisen turvavälineen veneeseen.

Oikein käytettynä Bilteman VHF voi pelastaa ihmishenkiä – ja ainakin helpottaa veneiden ja viranomaisten välistä yhteydenpitoa. Väärin käytettynä mikä hyvänsä VHF-puhelin voi pilata kaikilta merenkulkijoilta toimivan hätäradioliikenteen antaman turvallisuuden.

Biltema VHF-käsipuhelin

Luvat kuntoon

Meri-VHF-puhelimet ovat luvanvaraisia ja veneessä täytyy olla mukana radioaseman lupa. Käsikapulan voi lisätä veneen olemassa olevaan radiolupaan – lomake paperilla tai sähköpostitse viestintävirastolle niin asia hoituu.

Puhelimen luvan lisäksi käyttäjällä tulee olla henkilökohtainen pätevyystodistus. Sen saa suorittamalla viestintäviraston järjestämän pätevyystutkinnon. Asiasta järjestetään myös kursseja. Lupien olemassaoloa valvovat veneliikennettä valvovat viranomaiset muun valvonnan ohessa. Jommankumman luvan puuttuminen – myös Bilteman VHF:n tapauksessa – johtaa ikävyyksiin!

Lisätietoja ja lomakkeita saa www.viestintavirasto.fi/index/radiolaitteet/radioluvat.html

Lue pikatesti kokonaisuudessaan Kipparista 12/2010

Lue myös nämä

X