Tilaa
Jutut

Poliisi soimaa jettikuskeja ja ja pyytää opettelemaan säännöt

Jetin vuokraajalla on vesillä yhtäläiset päällikön vastuut kuin kenellä tahansa muullakin vesillä liikkujalla, poliisi muistuttaa.

05.07.2020

TekstiJukka Hiiro

Vesijettien kuljettajien käytös on johtanut palautevyöryyn, tiedottaa Itä-Suomen poliisi. Poliisin mukaan yhteydenotoissa on valitettu kovista ajonopeuksista, häiritsevästä, ilmeisesti toistuvasta ajosta yhdellä paikalla ja erilaisista temppuiluista vesillä.

Itä-Suomen poliisi muistuttaa, että uudistuneen vesiliikennelain mukaan vesikulkuneuvon päällikkö vastaa paitsi vesikulkuneuvon liikkeistä, turvallisuudesta ja varusteista, myös siitä, ettei kulkupelistä aiheudu haittaa, häiriöitä tai vaaraa kenellekään. Tämä koskee poliisin mukaan myös ympäristöä.

Poliisin arvio on, että siinä kun vesijettien vuokraaminen on yleistynyt, on vesille tullut myös uusia vesilläliikkujia, joilla on mahdollisesti vielä opettelemista vesiliikennesäännöissä ja erinäisissä vastuissa.

Jetin vuokraajalla on vesillä yhtäläiset päällikön vastuut kuin kenellä tahansa muullakin vesillä liikkujalla, poliisi muistuttaa. Tyypillisimmät häiriöilmoitukset ovat Itä-Suomen poliisin mukaan koskeneet sitä, että vesijetillä ”rällätään” yhdessä paikassa, joka häiritsee näin esimerkiksi naapurimökkiläisiä. Toinen ongelma poliisin mukaan on se, että vesijeteillä temppuillaan suurempien alusten peräaalloissa. Se voi poliisin mukaan aiheuttaa vaaratilanteita muun muassa siksi, että isomman aluksen takana tuleva vesijetti voi tulla yllätyksenä muille veneilijöille. Myös paikkakohtaiset nopeusrajoitukset unohtuvat ajoittain vesijettien kuljettajilta, poliisi kertoo.o

Kesäaikaan poliisi valvoo liikennettä myös vesillä, ja valvontaa suunnataan paitsi liikennemäärien myös valvontapyyntöjen perusteella. Epäkohtiin puututaan neuvoin, kehoituksin ja käskyin, mutta tarvittaessa kirjoitetaan myös liikennevirhemaksuja tai päiväsakkoja, poliisi muistuttaa.

Jettejä vuokraavien poliisi toivookin opastavan asiakaskuntaansa niin hyvästä merimiestavasta kuin vesiliikenteen säännöistäkin.

Lue myös nämä

X