Tilaa
Testit

Testissä polttokennosensori-alkometrit – Selvänä vesille

Testasimme viisi helposti matkassa kulkevaa polttokennosensori-alkometriä, jotka ovat veneilijän käytössä halpamittareita luotettavampia. Niiden toimintaperiaate on sama kuin viranomaisten seulontamittareissa.

01.08.2016

TekstiMarko Redsven

KuvatMarkus Pentikäinen, Arto Wiikari/otavamedia

  • Dräger 3820
  • Lifeguard
  • Dignita AM-7PRO
  • Alcovisor Mercury
  • Dignita AM-400

Huviveneily järvillä ja meren saaristossa on ajanviettoa ja rentoutumista hyvässä seurassa. Kesäiseen ajanviettoon kuuluu olennaisena osana myös hyvä ruoka ja juoma, jonka alkoholipitoisuuden ja määrän suhteen on syytä olla tarkkana.

Turvallinen veneen ohjaaminen vaatii vaihtelevissa sääolosuhteissa jatkuvaa tarkkojen näköhavaintojen tekemistä ja reitin navigointiin liittyvien ratkaisujen saumatonta yhteen sovittamista.

Miten mukavan vesillä vietetyn päivän lopuksi voi varmistua lainmukaisesta ajokunnosta veneen ruorissa? Entä jos satamassa odottaa auto, jolla matkaa pitäisi jatkaa satamasta kotiinpäin?

Epäluotettavia puhallustuloksia

Alkoholi voi vaikuttaa veneilijään monin sellaisin tavoin, mikä merkittävästi heikentää kipparin arviointikykyä.

Vesiliikennejuopumuksen raja on yksi promille. Venettä ei kuitenkaan saa kuljettaa sitäkään pienemmässä humalatilassa, mikäli kuljettaminen vaarantaa oman tai muiden turvallisuuden. Varminta olisi nauttia alkoholi vasta maissa ja noudattaa veneilyssä mieluiten nollatoleranssia. Päihtynyt ruorinpyörittäjä ei osaa arvioida omia kykyjään oikein ja altistuu usein riskeille.

Veneilijä voi nykyisin nopeasti varmistaa alkoholin määrän mittaamalla. Mukana kulkee kämmennen kokoinen pieni alkometri, jonka saa hankittua lähimarketista tai verkkokaupasta.

Mutta voiko ostettuun alkometriin luottaa?

Alkometrejä myydään tuhansia joka vuosi, mutta valitettavasti monet yleisimmin myytävät alkometrit vastaavat laadultaan leikkikaluja. Niin maahantuojien kuin myyntipaikkojen arvioiden mukaan näiden alkometrien myynti jatkaa kuitenkin kasvamistaan.

Tavallisimmat kuluttaja-alkometrit analysoivat hengitysilmaa, joten mittaustuloksia saattavat ja heikentävätkin monet ympäristötekijät.

Omakäyttöiset alkometrit eivät kuitenkaan välttämättä pääse lähellekään totuutta veneilykunnosta saati ajokunnosta satamassa.

Alkometrit saattavat tuloksineen johdattaa liikaan turvallisuuden tunteeseen, joka voi osoittautua vaaralliseksi. Monissa kuluttajatesteissä alkometrit näyttävät jopa selvästi liian alhaisia lukemia.

 

Lue vertailun tulokset kokonaisuudessaan Kipparista 7/2016.

 

Lue myös nämä

X