Tilaa
Uutiset

Puuveneveistäjille uusi ohjauspulpetillinen venemalli – soveltuu myös sähkömoottorille

26.07.2022

Tekstivesa leppä

Puuveneveistäjät ry:n uuden venemallin kehitystyö etenee ja ensimmäisen veneen rakentajat on valittu. Prototyyppi rakennetaan kahden veistämön yhteistyönä, vastaavana veistämönä on Norboats Ky, jonka alihankkijana toimii Nordic Craft.

Kyseessä on puinen, ohjauspulpetillinen yksityyppivene. Runkomuoto on puoliliukuva. Vene kulkee kevyesti ja soveltuu polttomoottorin ohella erinomaisesti myös sähkömoottorille. Veneen maksimitehoksi tulee 20 hevosvoimaa ja nopeus­alueeksi 5-12 solmua.

Veneen suunnittelussa on tähdätty ekologisuuteen, mukavuuteen ja maltillisen vauhdin tuomaan rauhalliseen kulkuun. Suunnittelussa ja rakentamisessa pyritään hyödyntämään kaikki modernin teknologian mukanaan tuomat mahdollisuudet.

Ensimmäisen veneen limisaumainen laudoitus rakennetaan massiivimahongista, pohjastaan vene on levyrakenteinen ja kaaritus leikataan tietokoneohjatusti vanerista. Rakenteessa yhdistyy modernin rakenteen huolettomuus perinteiseen, näyttävään, lakattuun limisaumakylkeen.

Veneen pituudeksi tulee 6,42 metriä ja leveydeksi 1,85 metriä. Veneen vesilinja on tasan kuusi metriä ja vene painaa noin 350 kiloa. Veneen suunnittelukategoria on C.

Veneen hinnaksi ilman moottoria tulee 20 000 – 40 000 euroa riippuen asiakkaan toiveista ja tarpeista. Jokainen vene valmistetaan yksilöllisesti muun muassa käyttäen paljon massiivipuuta tai jopa lähes kokonaan vanerirakenteisena.

Veneen on suunnitellut Jarmo Häkkinen.

Puuveneveistäjät ry on saanut veneen suunnitteluun ja prototyypin valmistamiseen apurahat Museovirastolta ja Suomen Kulttuurirahastolta. Suunniteltavan mallin oikeudet omistaa puuveneveistäjien yhdistys, jonka jäsenillä on oikeus markkinoida, myydä ja rakentaa mallia. Puuveneveistäjät ry on perustettu vuonna 1991.

Valmiin veneen ensiesittäytymistä odotetaan Vene 2023 Båt -messuille.

Puuveneveistäjät ry.

Lue myös nämä

X