Tilaa
Uutiset

Rantaraitti ja saaristo halutaan paremmin ihmisten käyttöön Espoossa

Espoon Rantaraitin ja saariston saavutettavuutta kehitetään ensi kesänä usein erilaisin liikkumisratkaisuin, muun muassa vesibussiliikennettä lisäämällä.

05.04.2019

TekstiJukka Hiiro

Espoon Rantaraitin ja saariston saavutettavuutta kehitetään ensi kesänä usein erilaisin liikkumisratkaisuin, tiedottaa Espoon kaupunki. Kokeiluina toteutetaan muun muassa Pentalan saaren iltareittiliikenne ja kimppavenekyytejä. Kokeilut kestävät muutaman kuukauden kerrallaan ja niiden lisäksi tavoitteena on venepaikkojen käyttöasteen parantaminen.

Uudistuskokeilut kuuluvat osaksi Aika Perille -hanketta. Sen kokonaistavoitteena on löytää uudenlaisia liikkumispalveluja Helsingin, Espoon ja Vantaan asukkaille ja matkailijoille.

Iltareittiliikenne Pentalaan alkaa 8. kesäkuuta. Torstai-, perjantai- ja lauantai-iltaisin kello 18.10–21.30 välillä tapahtuvasta liikennöinnistä vastaa Aava Lines Oy vesibusseineen. Vesibussin reitti kulkee Espoon Soukan yhteysvenelaiturin ja Pentalan saaristomuseon välillä. Menopaluulippu maksaa aikuisilta 10 euroa. Aikuisten seurassa lapset pääsevät ilmaiseksi.

Kokeilulla  halutaan mahdollistaa saariston tunnelmasta, luonnosta ja palveluista nauttiminen pidempään iltaisin. Luonnonkauniiksi kuvatun Pentalan museoalueelta johtaa myös luontopolku Pentalanjärvelle ja Diksandin luonnonhiekkarannalle.

Mikäli vesibussiin riittää matkustajia, saatetaan reittiliikennettä täydentävästä iltavuorosta tehdä säännöllinen.

Toisena kokeiluna Espoossa otetaan käyttöön digitaalinen palvelu, jolla pyritään saamaan vapaat venepaikat vuokrakäyttöön. Palvelun avulla veneilijä voi varata vapaan vierasvenepaikan etukäteen ja samalla vapauttaa oman paikkansa vuokrattavaksi siksi ajaksi, kun se on vapaana. Palvelun toteuttaa Bookkaa Finland Oy, joka kartoittaa parhaillaan Satamapaikka.com-palvelun mahdollisia yhteistyökumppaneita, esimerkiksi siis venekerhoja.

Kolmantena hankkeena on jaettujen venekyytien mahdollistaminen saaristoon suuntautuville retkille. Bout Oy Ab:n mobiilisovellus tarjoaa veneilijöille liiketoimintamahdollisuuden harrastuksensa parissa, ja toisaalta kyytien ostajille pääsyn sellaisiinkiin kohteisiin, joihin ei tällä hetkellä ole reittiliikennettä.

Palvelua on kutsuttu ”veneiden überiksi”. Kokeilussa seurataan espoolaisten käyttäjien kokemuksia palvelusta ja seurataan kyytien tarpeen jakautumista alueittain.

Neljäntenä mukana ovat tietysti Espoossa jo viime kesänä suositut kaupunkiveneet. Tulevana kesänä kaupunkivenepalveluun lisätään tietoa retkikohteista, ja kehitetään kapasiteettia ja varausjärjestelmää niin, että myös pidemmät retket saariin ja Rantareitin muihin kohteisiin olisivat mahdollisia. Tuosta kokeilusta vastaa Harmaja 10 Oy.

Lue myös nämä

X