Testit

Rönnqvist Pro 545 – Perinteikäs saaristokulkuri

Pelkistetyille perusveneille on ostajia pitkin rannikkoa ja sisämaassakin. Yksi kokeneimmista valmistajista on vaasalainen Rönnqvist, jonka uusin malli kuskaa kohtuutehoilla jopa kahdeksaa henkeä.

18.11.2018

Tekstija kuvat Timo Sarkkinen

Rönnqvist on pysytellyt viime vuosina poissa parrasvaloista. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jo vuonna 1976 toimintansa aloittaneen veistämön toiminta olisi hiipunut. Kysyntää on ollut tasaisesti ja vuosittain valmistuu pyöreästi sata venettä, joista valtaosa menee rannikon mökkiläisille ja kalastajille.

Vaasalainen valmistaja on aina uskonut perinteisen mallisiin, pelkistettyihin avoveneisiin. Ne eivät ole koskaan olleet vauhtihirmuja, vaan toimineet parhaiten pienillä konetehoilla ja maltillisilla liukuvauhdeilla.

Sama linja jatkuu edelleen. Kaikkia seitsemää mallia yhdistää voimakkaasti muotoiltu, kantava keula, sekä limisaumaa jäljittelevä runko. Ajan yleisen suuntauksen mukaisesti veneet ovat rakenteeltaan kaksikuorisia, eli sisäkuoreltaankin siistin siloisia. Yli 40-vuotiseen historiaan mahtuu toki yksikuorisiakin malleja.

Mallisto painottuu 4,5–6-metrisiin veneisiin. Selvästi suosituin on Rönnqvist Pro 495XL, jota myydään keskipulpetilla ja kahvaohjattavana. Lippulaiva Rönnqvist Pro 705 (Kippari 10/2012) on puolestaan maksikokoinen versio pienimmistään, seitsenmetrinen kuormajuhta vailla hienostelun häivää.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X