Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Roska­reissun sisältö yllättää aina – Rapalan uistin ja 25 metriä hyvää köyttä

Jokainen luonnossa ja vesillä liikkuja on vastuussa omista roskistaan. Tuo pois enemmän kuin viet -sanonta pitää edelleen paikkaansa. Kuitenkaan se ei riitä roskattomaan tilanteeseen, sillä vesistöihin kertyvä jätemäärä on niin valtava.

12.06.2020

Tekstija kuvat Jussi Evinsalo

Helsinkiläinen yrittäjä ja kirjailija Manne Stenros on päättänyt tarttua toimeen keräyssankojensa kanssa. Jo neljättä vuotta hän on tehnyt roskien keräysretkiä veneellä lähialueille ja välillä kauemmaskin. Satamapaikka on Helsingin Herttoniemi.

Nyt Stenrosin järjestämille retkille voi osallistua vaikkei omistaisi venettä, sillä muutama innokas pääsee aina mukaan veneen kyytiin. Jo parissa tunnissa sangot pursuilevat merestä ja rannoilta poistetusta roskasta. Retken lopuksi jätteet lajitellaan.

Koko ikänsä vesillä liikkuneen Stenrosin innostus rantojen puhdistukseen alkoi neljä kesää sitten oman myymälän rannasta Herttoniemestä. Rannasta ja kanavasta sai olla onkimassa päivittäin eri näköistä roskaa. Jos rojua ei onkinut ylös, se kellui siinä edestakaisin viikkokausia.

Helsingin kaupunki on avustanut toimintaa luovuttamalla Stenrosin käyttöön pitkän vipuvarren.

Lähdin miehistöksi Stenrosin järjestämälle siivousretkelle. Stenrosin lisäksi mukana oli miehistön vakiojäsen Harri Henninen. Nyt ei oltu ensimmäistä kertaa roskajahdissa, sillä kerättäviä kohteita havaittiin kaukaa kaislikon seastakin. Hillitty käsimerkki ja Stenros ohjasi Silverin riittävän lähelle kohdetta. Henninen roikkui veneen keulassa ja onki vanhan kattilan tottuneesti puoshaalla kyytiin. Pakki päälle ja matka jatkui.

Kolmessa tunnissa ehdimme käymään neljässä kohteessa; Tullisaaren rannassa, Lonnassa, Harakassa ja Laajasalon rannalla. Näillä etapeilla veneen keräysastiat tulivat täyteen. Toimintamalli oli yksinkertainen. Kiinnitimme veneen laituriin ja lähdimme kävellen kiertämään saarta rantaa pitkin. Vaikka vesillä paljon liikkuneena olen nähnyt paljon roskaa, silti sen määrä yllätti.

Valtavasti erilaista jätettä

Yhden siivousreissun perusteella voi todeta, että vedessä kelluu valtavasti muovia. Kanisterit, mehukattipurkit, muoviset pullot ja pussit hajoavat huonosti, ja ne kulkeutuvat pitkiäkin matkoja tuulen mukana.

Eläimistön kannalta toinen hankala jäte on styroksi. Isot palaset hajoavat pikkuhiljaa pieniksi palasiksi ja kulkeutuvat eläinten elimistöön. Esteettinen haitta ihmisille on vakava ongelma eläimistölle.

Myös vuosia sitten mereen kipatut valtavat lumimassat näkyvät rannoilla edelleen. Lumen mukana mereen on päätynyt suuri määrä harjakoneen harjan palasia. Tätä ohutta muovista nauhaa kertyy Stenrosin mukaan joka kerta kymmeniä metrejä.

Koskaan ei tiedä mitä rannasta löytyy. Tällä kertaa matkaan tarttui käyttökelpoinen Rapalan uistin ja 25 metriä hyvää köyttä. Sangon kanssa kävellessä melkein odottaa, että mitähän seuraavan kiven takaa löytyy. Mitä suurempi roska, sitä enemmän innostus nousee.

Kysy lisää keräysretkistä ja lähde mukaan tekemään hyvää: manne.stenros@alacarte.fi

Vinkit kerääjille:

  • Aloita pienestä, lähde liikkeelle omasta ympäristöstä
  • Tutustu HSY:n lajitteluohjeisiin
  • Ota mukaan sankoja, pusseja sekä hyvät käsineet
  • Muista maihinnousurajoitukset ja huomioi lintujen pesimäajat
  • Kannusta kavereita ja haasta heidät mukaan sosiaalisessa mediassa!

Lue myös nämä

X