Tilaa
Uutiset

Rydsille pastellisävyinen pelastusrengas – Cormate ostaa perinteikkään venevalmistajan

Marraskuun lopulla konkurssiin ajautunut Ryds Båtar AB on nousemassa kanveesista jaloilleen.

05.02.2024

TekstiJouko Saarinen

Kuvatseppo evinsalo/otavamedia ja valmistaja

Moni uskoi loppuvuodesta kaatuneen Rydsin löytävän pian uuden kodin. Helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna käynnistyneillä Göteborgin venemessuilla arvailuille saatiin piste, kun norjalainen Cormate ilmoitti ottavansa Rydsin huomaansa. Pastellisävyisistä vauhtiveneistä tunnettu Cormate täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Laadukkaista, silmiä hivelevistä veneistä tunnetulla Cormatella ei tällä hetkellä ole edustajaa Suomessa, kuten ei myöskään Rydsillä. Molemmat ovat kuitenkin merkittävässä asemassa Pohjoismaisilla venemarkkinoilla.

Yli 70 vuotta toimineen Rydsin mallisto kattaa veneitä soutuveneistä kala- ja päiväveneisiin. Malliston suurin 735 VI on pituudeltaan 7,2-metrinen. Cormaten mallisto taas alkaa juuri siitä ja jatkuu 10,5-metriseen Chase 35 -malliin. Näin valmistajien mallistot täydentävät hyvin toisiaan. Brändinä Ryds lienee lähempänä koko kansan venettä, siinä missä Cormaten kipparina saattaa tuntea itsensä Bondiksi.  Toteutuneeseen yrityskauppaan kuuluu myös Rydsin suuri, 8500m2:n rakennuskanta ja modernit tuotantotilat. Cormaten perustaja, omistaja ja pääsuunnittelija  Egil Ranvig toteaa yhtiön tiedotteessa, että ”emme ole ostamassa brändiä vaan perinnön”.

Erään Pohjoismaiden perinteikkäimmän venemerkin tulevaisuus näyttää taas valoisalta, joka on hieno asia. Kipparissa jäädään odottamaan, josko molempia brändejä nähtäisi tulevaisuudessa myös omilla vesillämme.

Cormaten perustaja Egil Ranvig.

Lue myös nämä

X