Tilaa
Jutut

Säännöllisesti hoidettu venekuomu kestää kauan

Säännöllinen pesu ja kyllästäminen takaavat sen, että venekuomu pitää pintansa hometta, likaa ja kulumista vastaan.

22.04.2019

TekstiMarko Lysmä

KuvatSeppo Evinsalo, Eero Pöyhönen, VA Varuste

Kuomu on monissa veneissä varuste, jonka säännöllinen puhdistaminen jää turhan vähälle huomiolle. Mikäli kuomun syyshuolto on jäänyt tekemättä, se kannattaa hoitaa kauden alkajaisiksi.

Kehnoltakin näyttävä suoja saadaan kuntoon, mutta se vaatii perusteellista pesua sekä oikeiden puhdistusaineiden käyttöä. Kuopiolaisen kuomunvalmistaja VA Varusteen toimitusjohtaja Ville Vainikainen muistuttaa huolehtimaan siitä, että kuomu tuuletettaisiin mahdollisimman kuivaksi kostumisen jälkeen.

”Kuomu taitetaan usein märkänä koteloonsa tai se jää kosteana satamapeitteen alle, jolloin luodaan elatuspintaa homeelle. Lämpö ja lika kuten siitepöly tai lokin jätökset lisäävät alttiutta homekasvustoille”, Vainikainen kertoo.

Kuomu kannattaa pestä kevyesti haalealla vedellä mahdollisimman pian kun se likaantuu.

LUE MYÖS: Kipparin testissä homeenpoistoaineet

Kuomussa olevat linnun jätökset pinttyvät kankaaseen ellei niitä puhdisteta pois. Tästä kuomusta on pidetty hyvää huolta.

Iso kuomu kerää paljon kosteutta. Märät saumat ovat otollisia kohtia homekasvustoille.

Vahvojen homepesu- tai kuomunpuhdistus- ja kyllästeaineiden toistuva käyttö, sekä voimakas harjaus voivat haurastuttaa akryylikangasta, jolloin kuomun käyttöikä voi merkittävästi lyhentyä.

Laajaa kangaspintaa voi käsitellä vähän ronskimmin, mutta saumojen kanssa tulee olla hellän huolellinen, sillä ne kuluvat herkästi. Useimmiten kuomu alkaa vuotaa liitoskohdista.

Kuomun pvc-kalvo pysyy kangasta puhtaampana.

Monissa kuomuissa on pvc-kalvoa, joka ei homehdu. Kalvo helpottaa puhtaanapitoa, mutta se ei hengitä ja saattaa olla kesällä tukalan kuuma. Vainikainen kannustaa pesemään kuomun viimeistään ennen kosteita alkusyksyn kelejä.

”Kaikista otollisinta aikaa homeen synnylle on silloin, kun ilmankosteus kasvaa.”

Lue myös nämä

X