Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Säännöllisesti hoidettu venekuomu kestää kauan

Säännöllinen pesu ja kyllästäminen takaavat sen, että venekuomu pitää pintansa hometta, likaa ja kulumista vastaan.

22.04.2019

TekstiMarko Lysmä

KuvatSeppo Evinsalo, Eero Pöyhönen, VA Varuste

Kuomu on monissa veneissä varuste, jonka säännöllinen puhdistaminen jää turhan vähälle huomiolle. Mikäli kuomun syyshuolto on jäänyt tekemättä, se kannattaa hoitaa kauden alkajaisiksi.

Kehnoltakin näyttävä suoja saadaan kuntoon, mutta se vaatii perusteellista pesua sekä oikeiden puhdistusaineiden käyttöä. Kuopiolaisen kuomunvalmistaja VA Varusteen toimitusjohtaja Ville Vainikainen muistuttaa huolehtimaan siitä, että kuomu tuuletettaisiin mahdollisimman kuivaksi kostumisen jälkeen.

”Kuomu taitetaan usein märkänä koteloonsa tai se jää kosteana satamapeitteen alle, jolloin luodaan elatuspintaa homeelle. Lämpö ja lika kuten siitepöly tai lokin jätökset lisäävät alttiutta homekasvustoille”, Vainikainen kertoo.

Kuomu kannattaa pestä kevyesti haalealla vedellä mahdollisimman pian kun se likaantuu.

 

Vahvojen homepesu- tai kuomunpuhdistus- ja kyllästeaineiden toistuva käyttö, sekä voimakas harjaus voivat haurastuttaa akryylikangasta, jolloin kuomun käyttöikä voi merkittävästi lyhentyä.

Laajaa kangaspintaa voi käsitellä vähän ronskimmin, mutta saumojen kanssa tulee olla hellän huolellinen, sillä ne kuluvat herkästi. Useimmiten kuomu alkaa vuotaa liitoskohdista.

Monissa kuomuissa on pvc-kalvoa, joka ei homehdu. Kalvo helpottaa puhtaanapitoa, mutta se ei hengitä ja saattaa olla kesällä tukalan kuuma. Vainikainen kannustaa pesemään kuomun viimeistään ennen kosteita alkusyksyn kelejä.

”Kaikista otollisinta aikaa homeen synnylle on silloin, kun ilmankosteus kasvaa.”

Muista nämä

  • Puhdista kangas haalealla vedellä myös veneilykauden aikana. Huolla nepparit ja vetoketjut silikonipohjaisella öljyllä.
  • Lintujen jätökset kannattaa harjata pois kuivumisen jälkeen. Hankaliin tapauksiin voi käyttää jätösten poistajaa.
  • Lämpöherkälle Sunbrella-kankaalle on olemassa omia pesuaineita ja kuomukyllästeitä.
  • Kuomuille on saatavilla myös eri valmistajien ’kaikentyyppisille kuomuille’ sopivia puhdistusaineita.
  • Kuomu tulee kuivata aina sateen tai pesun jälkeen.
  • Kun havaitset hometta, varmista homeenpoistoaineen sopivuus kuomulle käsittelemällä kokeeksi vain pieni näkymätön osa.
  • Kuomu on muistettava kyllästää aina homeenpoistokäsittelyn jälkeen. Älä levitä kyllästysainetta kuomun ikkunakalvolle.
  • Varmista kyllästekäsittelyn pitävyys suihkuttamalla vettä kuomun päälle.

Lue myös nämä

X