Tilaa
Testit

Saaristomatkailijan hybridi-rib Scorpion Strike

23.11.2011

Tekstija kuvat Jaakko Pitkäjärvi

Scorpion Strike

Rib-veneitä on moneen eri käyttötarkoitukseen. Eräs puhtaimmin huvivenekäyttöön suunnitelluista veneistä on Scorpionin uusin malli Strike. Aurinkoisille keleille suunniteltu ulkonäkö hämää, sillä vene selvisi yllättävän hyvin kovissa olosuhteissa.

Scorpion kuuluu Englannin tunnetuimpiin rib-valmistajiin. Monelle saattaa kuitenkin olla yllätys, että tehdas on perustettu niinkin myöhään kuin vuonna 1995. Suomalaisissa rib-piireissä pyörineille firma on kuitenkin ollut olemassa ”aina”, sillä kotimaan kellukevenemarkkinat saivat tuulta alleen melko tarkkaan samoihin aikoihin kuin Scorpioneja alkoi tulla hihnalta ulos.

Kaikki uusiksi

Rakenteellisesti malli on kokenut useita muutoksia. Oikeastaan olisi helpompi sanoa, mitä vanhaa veneessä on jäljellä: eipä juuri mitään.

Koko veneen ulkomuoto on suunniteltu linjakkaasti kulkevaksi kokonaisuudeksi ja suunnittelun dynamiikkaan on selvästi panostettu harvinaisen paljon. Arvostettu nopeiden veneiden asiantuntija, Lorne Campbell, on viimeistellyt vanhan porraspohjan muotoja paremmiksi ja runkoa on jatkettu puoli metriä vanhaan 8,5-metriseen Scorpioniin verrattuna.

Scorpion Strike

Selkeä muutos on myös ponttonien tuenta lujitemuovisilla puolipalteilla, jotka suojaavat kelluketta sisäpuolelta. Konsoli on uusi ja kuljettajalle sekä kartturille on asennettu Ullman-satulapenkit, ensimmäisenä Scorpionin mallina jo vakiovarusteeksi. Kansi on päällystetty tiikkijäljitelmällä ja keulaan sekä perään on lisätty sohvat istuskelua varten.

Scorpion Strike on alusta lähtien suunniteltu ajettavaksi vain yhdellä moottorilla. Tämän kokoluokan rib-veneissä käytetään usein kahta perämoottoria, mutta nähtävästi jonkinlaiset vihreät tuulet puhaltavat jo isoilla markkinoilla, jolloin yhden moottorin pröystäilemätön tyyli myy paremmin ympäristötietoisille kuluttajille.

Lue esittely kokonaisuudessaan Kipparista 11/2011

Tekniset tiedot

Scorpion Strike

Pituus 9,6 m
Leveys 2,8 m
Paino 1 615 kg ilman polttoainetta
Ponttonimateriaali Hypalon
Ponttonin halkaisija 450 mm
Pohjan V-kulma 24 astetta
Huippunopeus n. 52 solmua (2 henkeä)
Hinta n. 110 000 euroa
Valmistaja Scorpion RIBs Ltd, Englanti, www.scorpionribs.com
Maahantuoja Ultimate Marine, www.ultimatemarine.fi

Lue myös nämä

X