Tilaa
Jutut

Säätermit kohdalleen – Kymmenen yleisimmin väärinymmärrettyä säätermiä

19.04.2021

Tekstimarkus mäntykannas

Kuvattimo nieminen/otavamedia, kari santala/SKOY, 123RF, istock

Arkikielessä tulee usein törmättyä väärin käytettyihin ja ymmärrettyihin säätermeihin, joista osa onkin jo vakiintunut puhekielessämme tiettyyn tarkoitukseen. Listasin kymmenen yleisimmin väärinymmärrettyä säätermiä.

Keli

Keli-sanalla viitataan aina jonkin kulkuväylän, kuten tien tai ladun säähän liittyvään kulkukelpoisuuteen. Puhekielessä keli-ilmaisua käytetään usein korvaavana sanana säälle esimerkiksi: ”Olipa eilen lämmin ja aurinkoinen keli”. Keli-sana on kuitenkin alunperin varattu suomen kielessä kuvastamaan tiesäätä. Keli voi siis olla huono tai liukas, mutta ei esimerkiksi pilvinen tai kylmä.

Myrsky (ukkosmyrsky, lumimyrsky, raemyrsky)

Myrsky-sana on suomen kielessä varattu sääilmiöille, joissa 10 minuutin keskituulen nopeus on vähintään 21 m/s. Myrsky-sanan väärinkäyttö juontaa juurensa englannin kielestä, jossa myrsky-ilmaisua käytetään laajalti eri sääilmiöiden yhteydessä (thunderstorm, snowstorm, hailstorm), vaikka tuulennopeus ei myrskylukemiin yltäisikään.

Myrsky-sanan sijasta olisikin parempi käyttää esimerkiksi ilmaisua rajuilma tai myräkkä, jolloin varsinaisia tuulennopeuskriteereitä ei ole. Voidaan esimerkiksi puhua voimakkaasta ukkosmyräkästä tai Suomea lähestyvästä rajuilmasta.

Varsinaisia myrskyjä esiintyy Suomessa vain merialueilla ja tuntureilla, muualla maa-alueilla tuuli ei ole puhaltanut myrskyn voimalla yli 10 minuuttia putkeen. Myrskypuuskiakaan ei ole syytä sekoittaa myrskyyn: puuskat ovat tuulen hetkellisiä huippuarvoja. Myrskypuuskia esiintyy lähes vuosittain myös maa-alueilla.

Syöksyvirtaus, trombi (tornado)

Syöksyvirtaus ja trombi ovat kaksi eri asiaa, mutta molemmat liittyvät voimakkaisiin ukkospilviin.

Syöksyvirtaus on ukkoskuuropilven edelle syntyvä voimakas laskuvirtaus, joka voi kaataa puita laajaltakin alueelta likimain samansuuntaisesti. Trombi on paikallinen, pieni­alainen ukkospilvestä työntyvä suppilo, joka koskettaa maanpintaa. Trombi kaataa puita sikinsokin ja yleensä pienemmältä alueelta kuin syöksyvirtaus. Trombien pyörivä liike voi olla hyvin voimakas (tuulet yli 120 m/s) ja niihin liittyvät nousuvirtaukset ovat vaarallisen voimakkaita.

Trombi ja tornado ovat käytännössä sama asia — valtaosassa maailmaa käytetään tornado-nimitystä, mutta useassa Euroopan maassa puhutaan trombista.

Trooppinen hirmumyrsky, taifuuni, hurrikaani, sykloni

Trooppisille hirmumyrskyille on olemassa tarkemmat nimitykset maantieteellisen alueen perusteella. Atlantilla ja itäisellä Tyynellämerellä trooppisia myrskyjä kutsutaan hurrikaaneiksi, läntisellä Tyynellämerellä taifuuneiksi, Intian valtamerellä ja Australian edustalla trooppisiksi sykloneiksi.

Intiaanikesä

Intiaanikesä-nimitystä kuulee joskus käytettävän jo elokuun puolella, jolloin se ei vielä oikein ole oikeutettua. Intiaanikesästä voidaan puhua vasta, kun syksyisen ja viileän sään jakson jälkeen saadaan yllättäen kesäisiä lämpötiloja ja aurinkoista säätä.

Sää ja ilmasto

Säällä kuvastetaan tämänhetkisiä tai lähitulevaisuuden suureita, kuten esimerkiksi pilvisyyttä, lämpötilaa, tuulisuutta jne. Suursäätilalla voidaan puolestaan ilmaista suuremman mittakaavan sääilmiöitä, kuten suihkuvirtausta tai säähäiriöitä laajemmalla aikaskaalalla.

Ilmasto on sääsuureiden pitkäaikainen keskiarvo, jonka tarkastelujakso on useita kymmeniä vuosia. Sää voi muuttua nopeastikin, ilmasto ei.

Halla, yöpakkanen

Hallaa on silloin, kun maanpinnalla lämpötila laskee kasvukauden aikana nollan alapuolelle. Hallan aikana ilman lämpötila voi kuitenkin olla nollan yläpuolella.

Yöpakkasella lämpötila laskee pakkasen puolelle kahden metrin korkeudessakin, missä varsinaiset ilman lämpötilamittaukset tehdään.

Pouta

Sää voi olla poutaista ja pilvistä samaan aikaan, vaikka joskus arkikielessä puhutaankin poutaisesta säästä ainoastaan auringon paistaessa. Poutaisia ovat ne päivät, jolloin vuorokauden sadekertymä jää alle 0,3 millimetriin.

Paikoin, monin paikoin, yleisesti

Näillä termeillä kuvastetaan sateen alueellista todennäköisyyttä:

”Sadekuuroja paikoin” tarkoittaa, että maantieteellisesti noin kolmasosalla (30 %) alueesta sadekuurot ovat mahdollisia.
”Sadekuuroja monin paikoin” tarkoittaa, että noin 70 % alueesta sadekuurot ovat mahdollisia.
”Sadekuuroja yleisesti” tarkoittaa, että 90 % alueesta sadekuurot ovat mahdollisia.

Harvinainen, poikkeuksellinen

Jonkin sääilmiön ollessa harvinainen se toistuu keskimäärin kerran vuosikymmenessä tai harvemmin. Poikkeuksellinen sääilmiö toistuu vain muutamia kertoja vuosisadassa tai harvemmin.

Lue myös nämä

X