Tilaa
Jutut

Sähköveneet: Akut ovat arvokkaita sähkömarkkinoilla – Vene voimalaksi

Sähköveneiden tarjonta kasvaa, mutta hinnat hirvittävät. Kalliista akuista voi kuitenkin olla pian rahanarvoista iloa myös veneilykauden jälkeen.

23.11.2023

Tekstiismo virta

Kuvatmarkus pentikäinen

Sähkövoima jyrää jo autoissa, mutta veneiden voimalinjojen sähköistys etenee hitaasti. Uusia sähköveneitä kyllä tulee markkinoille, mutta useimpien veneilijöiden ostohalut loppuvat hintalappuun katsoessa.

Sähköistyksen ympäristöhyötykin näyttää kyseenalaiselta. Kalliiden akustojen tuottaminen aiheuttaa isot päästöt, joita normaaliveneilijän vähillä käyttötunneilla on vaikea kuitata, vaikka veneen kuluttama sähkö olisi päästötöntä. Sähkö- ja polttomoottoriautotkin ovat elinkaaripäästöiltään tasoissa vasta kymmenien tuhansien ajokilometrien jälkeen.

Sekä veneilijän talouden että ympäristösyiden vuoksi sähköveneen akustolle pitäisi siis löytää muutakin hyötykäyttöä kuin veneen liikuttaminen. Onneksi sellainen on tarjolla.

Kun voimakkaasti sääriippuvien sähköntuotantomuotojen eli etenkin tuulivoiman osuus kasvaa rajusti, lisääntyy myös sähkön hintavaihtelu ja samalla tarve tuotannon ja sen häiriöiden tasaamiseen. Siihen tarpeeseen sähköveneidenkin akut ovat valjastettavissa niin, että myös akkuun investoinut voi saada tuottoa.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X