Tilaa
Uutiset

Saimaalle ja Vuoksen vesistölle tulossa ”peruskirja” – suunnitteilla myös kansainvälinen konferenssi

Ensimmäiseen forumiin odotetaan noin 300–400 osallistujaa, se on kaikille maksuton, ja kansainvälisestä kongressista suunnitellaan jokavuotista tapahtumaa.

09.03.2019

TekstiJukka Hiiro

Saimaalle suunnitellaan ”peruskirjaa”, jonka tavoitteena on synnyttää Vuoksen vesistön alueelle veden- ja matkailuntutkimukseen, tieteeseen sekä aplikaatioihin keskittyvä kansainvälinen foorumi.

Idean peruskirjasta sai Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä kesälomallaan purjehdittuaan ensin Suomenlahdella ja lomailtuaan myöhemmin Saimaan saaristosta. Idean seurauksena Mikkelin ja Imatran kaupungin sekä Etelä-Karjalan liitto ovat nyt kutsuneet Vuoksen vesistön eli Saimaan, Kallaveden, Höytiäisen ja Pielisen alueen kaikki toimijat peruskirjaa allekirjoittamaan. Toimijoilla tarkoitetaan tässä tapauksessa niin kuntia, kaupunkeja, maakuntia kuin ELY-keskustakin.

”Järvi-Suomen Peruskirjassa (Finnish Lakeland Statement) allekirjoittajat sitoutuvat järvialueen ympäristöperinnön säilyttämiseen toteuttamalla kestävää kehitystä, vahvistamalla alueen vetovoimaa, edistämällä vastuullista matkailua ja virkistyskäyttöä, tukemalla monitieteistä Saimaatutkimusta sekä parantamalla vesistön elinympäristöjä ja veden laatua”, asiaa koskevassa tiedotteessa todetaan.

Saimaan peruskirja on saanut jo kansainvälisen nimenkin, Finnish Lakeland statement. Peruskirjalla on tarkoitus perustaa Finish Lakeland Forum niminen konferenssi, joka järjestetään maailman ympäristöpäivänä eli 5. kesäkuuta Mikkelissä kello 9–14. Tapahtumapaikkana tulee toimimaan konsertti- ja kongressitalo Mikael.

”Tahtotila vesialueen laadun säilyttämisestä ja elinvoimaisuuden kehittämisestä ovat olleet yhdistäviä asioita. Nyt laaja julkitulo Saimaan elinvoimaisuuden ja toimien konkretisoiminen ovat tässä keskeistä”, Riihelä toteaa tiedotteen mukaan.

Ensimmäiseen forumiin odotetaan noin 300–400 osallistujaa, se on kaikille maksuton, ja kansainvälisestä kongressista suunnitellaan jokavuotista tapahtumaa.

Lue myös nämä

X