Tilaa
Jutut

Saimaan vesistön hanke –Septiasemat kartalle

Kukaan ei tiedä, montako septityhjennysasemaa Saimaalla on. Nyt laitteet halutaan kartalle.

10.05.2024

Tekstiari inkinen

KuvatPSS ry ja istock

Suomen aluevesillä sisävedet mukaan lukien on jo 19 vuotta ollut voimassa kielto käsittelemättömän käymäläjätteen päästämisestä vesistöön. Vesi-wc:llä varustetuissa veneissä tulee olla jätevesisäiliö, joka tyhjennetään imutyhjennyslaitteella. Myöskään öljypitoista pilssivettä ei saa laskea vesistöön.

Merialueille on vähitellen syntynyt suhteellisen kattava käymäläjätteen tyhjennysverkosto, vaikka ongelmaton tilanne ei olekaan. Verkostossa on edelleen aukkoja, mutta suurin ongelma liittyy tyhjennysasemien toimintaan. Luvattoman moni asema on epäkunnossa kesäkuukausina kesken kiivaimman veneilykauden. Milloin syynä ovat käyttövirheet, milloin puutteellinen ylläpito.

Merenkulun ympäristönsuojelulaki vaatii, että vähintään 25 veneen koti- ja vierassatamassa on oltava imutyhjennysmahdollisuus. Kukaan ei tiedä, montako tyhjennysasemaa on Saimaan vesistössä. Valtaosan Saimaan tyhjennyspisteistä ovat rakentaneet kunnat ja yritykset, joissain paikoissa myös veneseurat. Toisin kuin merialueilla, Pidä Saaristo Siistinä ry:n asemien määrä Saimaalla on vähäinen (2), kun merialueilla niitä on 28. Kaikki tyhjennysasemat kattavaa ajantasaista listaa tai karttaa ei tiettävästi ole.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X