Tilaa
Jutut

Sama saunalautta työllisti merivartiostoa kahdesti − Jäi lopulta puoliksi uponneena matalikolle

Helsingistä liikkeelle lähtenyttä saunalauttaa oltiin ajamassa talvisäilytykseen Pyhtäälle.

09.09.2020

TekstiJukka Hiiro

Suomenlahden merivartiostolla oli viime viikolla 22 meripelastus-, avustus- ja virka-aputehtävää. Vakavin tapahtumasarja sattui Porvoon edustalla lauantaina 5. syyskuuta, kun saunalautta päätyi uppoamisvaaraan ja kyydissä ollut miehistö pelastettiin partioveneeseen.

Samainen saunalautta päätyi merivartioston tehtävälistalle itseasiassa jo aiemmin. Perjantaina 4. syyskuuta lautta ajelehti konerikon seurauksena Porvoon majakan itäpuolella. Tuolloin merivartioston partiovene hinasi aluksen miehistöineen satamaan Emäsaloon. Perjantaiselle tehtävälle lähti Porvoon merivartioaseman partioveneen lisäksi partiolennolla ollut valvontalentokone. Valvontalentokone pani jo perjantaina merkille, että aallot löivät saunalautan peräkannen yli.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä merivartiosto sai hätäilmoituksen, että Porvoon edustalle edennyt saunalautta oli uppoamisvaarassa. Lautta oli saanut vuodon ja kallistunut sen myötä vakavasti.

Lauantaina tehtävään hälytettiin Porvoon merivartioaseman partiovene, Helsingin poliisivene sekä Rajavartiolaitoksen meripelastuskopteri. Paikalle ensimmäisenä ennättäneen Porvoon merivartioaseman partioveneen miehistö pelasti saunalautan miehistön vahingoittumattomina partioveneeseen. Saunalautta jäi puoliksi uponneena matallikolle Pellingin pohjoispuolelle, merivartiosto kertoo.

Helsingistä liikkeelle lähtenyttä saunalauttaa oltiin ajamassa talvisäilytykseen Pyhtäälle.

Merivartiosto haluaa muistuttaa merellä liikkujia huomioimaan sääolosuhteet ja oman aluksen ja miehistön suorituskyvyn. Myös reittivalinnassa tulisi miettiä turvallisuutta.

”Hyvällä ennakoinnilla vältetään monta vaaratilannetta”, merivartiosto muistuttaa.

Lue myös nämä

X