Tilaa
Jutut

Sanat eivät riitä kuvailemaan tätä Ford-pakettiauton ja veneen yhdistelmää

Amfibioauton vakuutetaan olevan liikenteeseen rekisteröity, mutta merikelpoisuus on suurempi kysymysmerkki.

23.04.2020

TekstiToni Jalovaara

Ihmisen unelmana on ollut yhdistää liikkuminen kahdessa elementissä yhteen kulkuneuvoon, minkä takia lentäviä autoja ja amfibioautoja on kehitetty moneen otteeseen. Jälkimmäisistä tunnetuin lienee saksalainen Amphicar, joka oli tuotannossa vuodesta 1960 vuoteen 1965. Niitä tehtiin lähes neljätuhatta kappaletta.

Yhdysvalloissa paikallinen ”pellepeloton” on rakentanut uudenlaisen amfibioauton yhdistämällä vuosimallin 1995 Ford E-350-pakettiauton ja 24-jalkaisen (vähän yli 7 metriä) Sea Ray Cabin Cruiserin. Ulkonäön perusteella ajokki ei ole kovin kätevä liikenteessä, ja myynti-ilmoituksessa ei ole mitään faktaa siitä, että tuo rakennelma pysyy pinnalla vedessä. Päinvastoin, ajoneuvosta todetaan sen kääntävän katseita, missä ikinä sillä liikkuu.

Ulkonäöltään amfibioauto on aivan kuin pyörille nostettu Sea Ray. Sen vakuutetaan olevan liikenteeseen rekisteröity, mutta kuten sanoimme, merikelpoisuus on suurempi kysymysmerkki.

© Ebay

Nimeämättömän kulkuneuvon rakentamiseen kului aikaa puoli vuotta, ja se on vastikään maalattu. Samalla kannet saivat uuden tiikkiverhoilun ja merikäyttöön sopivat matot. Katsastusviranomaisten hellyttämiseksi ajoneuvossa on kaikki lain vaatimat peilit, suuntavalot ja jarruvalot. Kuljettajan paikka on otettu lähes sellaisenaan pakettiautosta, joskin siihen on lisätty muun muassa kompassi ja laivakello.

Lähtökohtana olevalla E-350:llä oli ajettu jo neljännesmiljoona kilometriä. Se ei lienee kovin vaativa suoritus V8-moottorille, mutta työn aikana ajoneuvoon on uusittu jarrut, renkaat ja jäähdytin.

Mielenkiintoinen rakennelma on myynnissä eBayssä 55 000 dollarin eli yli 50 000 euron hintaan. Tähän mennessä kukaan ei ole jättänyt tarjousta.

Juttu on julkaistu myös Tekniikan Maailmassa.

Lue myös nämä

X