Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Sanoma mereltä

12.05.2022

Tekstipete suhonen

KustantajaSAGA Egmont
Hinta 33,95 € (suomalainen.com)

Charles Dickensiä (1812–1870) pidetään 1800-luvun merkittävimpänä englantilaiskirjailijana. Hänen suomennetuista teoksistaan tunnetuimpia lienevät David Copperfield, Oliver Twist ja Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit.

Kymmenen vuotta ennen kuolemaansa Dickens kirjoitti Wilkie Collinsin kanssa vähemmälle huomiolle jääneen pienoisromaanin Sanoma mereltä. Se julkaistiin alun perin All the Year Round -kirjallisuus­aikakausilehden joulunumerossa. Kyseessä on hieman hitaasti liikkeelle nytkähtävä tarina, josta ei puutu salapoliisiromaanin piirteitä.

Kirjassa Massachusettsista kotoisin oleva, jo elämää nähnyt, mutta yhä kirkasotsainen kapteeni Jorgan alkaa selvittää kaukaisen saaren edustalta löytämänsä pullopostisanoman arvoitusta Atlantin toisella puolella, Englannissa. Kuten pullopostimysteereihin kuuluu, osa musteesta on liuennut lukukelvottomaksi. Avukseen kapteeni saa itseäänkin kirkasotsaisemman nuoren kalastajan, Afred Raybrockin. Hän on pullopostin lähettäneen kadonneen miehen veli.

Dickensin tyyliä on kuvailtu satiiriseksi. Liioittelu, vitsailu ja tapahtumien yksityiskohtien vyöry peittää alleen hieman hentoisen juonen. Niin tälläkin kertaa. Henkilöt ovat karikatyyrejä, täydellisen hyveellisiä tai ilkeännäköisiä paholaisia keltaisine silmineen. Väliin jää kovin vähän ihmisluontoa. Kohtaus kohtaukselta Dickens (ja Collins) kuitenkin koukuttavat seuraamaan kapteenin ja hänen suojattinsa tutkimuksia. Tapauksen selvittäminen on toki liikaa silkan onnen tai ihmisten puheliaisuuden varassa: hyviä korvia oikeaan aikaan oikeassa paikassa tarvitaan, kunnes sanoman arvoitus ratkeaa.

Vaikka Dickensiä ei erityisenä merikirjailijana tunnetakaan, hän eli nuoruutensa vuorovetten äärellä Chathamissa, joen rannalla Lontoon kaakkoispuolella. Se ei ole voinut olla vaikuttamatta hänen mielikuvitukseensa. Laivalla viivähdetään tässäkin tarinassa, mutta enimmät tutkimukset osuvat kuivalle maalle Cornwalliin. Kertomuksessa viehättää etenkin tarkka vikto­riaanisen ajan kuvaus. Äänikirjan lukee tanssinopettaja, näyttelijä Sampo Kerola. Hän onnistuu tehtävässään mainiosti.

Lue myös nämä

X