Tilaa
Uutiset

127 rantaa siivottu

02.06.2015

TekstiKippari

Kuvat©PSS ry.

Siisti Biitsi -kampanja päättyi 24.5. monin paikoin aurinkoisessa säässä. Kampanja ylitti tänä vuonna viime kevään talkookohdemäärän. Kohteita oli niin meren, järvien kuin jokien rannoilla.

Tänä vuonna Siisti Biitsissä siivottiin viime vuotta useampi ranta. Kampanjaan ilmoitettiin 127 talkookohdetta, kun viime vuonna kohteita oli 110. Talkoojärjestäjiä oli tänä vuonna 102 ja talkootahoja noin 140. Moni järjestäjä siivosi enemmän kuin yhden rannan, joka nosti kohteiden lukumäärää. Osissa talkoita oli järjestäjien lisäksi muitakin tahoja siivoamassa, ja talkoita järjestettiin paljon yhdessä.

Tänä vuonna osallistujamäärä ilmoitettiin 34 talkoorannasta. Näissä oli yhteensä 948 ihmistä siivoamassa. Ilmoitettujen osallistujamäärien mukaan talkoissa oli tyypillisesti 8-25 henkilöä. Järjestäjinä oli niin yrityksiä, kaupunkeja, yhdistyksiä, pursiseuroja, partiolaisia kuin kouluja.

Eniten kohteita ilmoitettiin meren rannalta ja erityisesti Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueilta. Pohjoisin kohde meren rannikolla oli Oulussa, läntisin Ahvenanmaalla Kumlingessa, eteläisin Hangossa ja itäisin Kotkassa. Itäisin sisävesikohde oli Joensuussa, pohjoisin Juukassa, läntisin Turussa ja eteläisin Siuntiossa.

Muovia ja tupakantumppeja löytyy eniten

Pidä Saaristo Siistinä ry pyysi kampanjaan osallistuvia tahoja raportoimaan rannoilta löytyvien roskien materiaali kappalemääräisesti. Raportteja saatiin torstaihin 28.5. mennessä 41. Tuloksissa on huomioitu kaikki kappalemääräisesti raportoidut roskat. Meren rannoilta saatiin 34, järvien rannoilta neljä ja jokien rannoilta kolme raporttia.

Roskia kerättiin ainakin 33 000 kappaletta. Tupakantumppeja löytyi eniten ja muovi oli heti toisena. Tumpit luokitellaan materiaalina muoveihin, jolloin niiden ja muovien yhteinen osuus on noin 68 % roskista. Nämä luvut noudattelevat aikaisempia roskaantumisselvityksiä. Poikkeuksen tekivät jokien varret, joista löytyi eniten muovia ja vasta neljänneksi eniten tumppeja. Järvet olivat suhteessa meren rantoihin ja jokien varsiin roskattomia. Tosin jokien ja järvien vähäisen raportoinnin vuoksi kunnon vertailua on vaikea tehdä.

Lue myös nämä

X