Tilaa
Jutut

Sinilevähavainnot ovat kasvussa vuodenaikaan tyypillisellä tasolla

Sinilevähavainnot ovat kasvussa, mutta tilanne on Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan ajankohtaan nähden tavallinen.

01.08.2020

TekstiJukka Hiiro

Sinilevää on vedessä nyt sekä sisävesillä että merialueilla, tiedottaa Suomen ympäristökeskus Syke. Merialueilla sinilevät ovat tällä hetkellä Syken mukaan pääosin veteen sekoittuneina. Suurin osa rannikon sinilevähavainnoista on Suomenlahden, Saaristomeren ja Selkämeren alueilta.

Järvillä sinilevä hieman lisääntyi viime viikon aikaan, kiitos toissaviikonlopun lämpimän ja tuulettoman sään. Nyt aletaan lähestyä sinilevän kannalta vuoden ikävintä aikaa, sillä tavallisesti sinilevää esiintyy eniten heinä-elokuun vaihteessa.

Tuulisen sään vuoksi sinilevät ovat nyt merellä sekoittuneena veteen. Kun sää oli toissa viikonloppuna tyynempi ja selkeämpi havaittiin sinilevää niin Tukholman edustalla kuin Sipoon, Porvoon ja Loviisan saaristossakin. Viikon mittaan Porvoo-Loviisa-alueen sinileväkukinnat olivat lähteneet laajenemaan Suursaaren suuntaan.

Eritoten itäisten Suomenlahden sinileväkukinnat ovat laajentuneet ja voimistuneet. Selkämerellä viimeisimmät sateliittihavainnot sinilevästä ovat yli viikon takaa. Silloin sinilevät muodostivat pintaesiintymiä eteläisellä Selkämerellä. Veteen sekoittuneena sinilevää havaittiin Merenkurkkuun ja Raippaluodon koillispuolelle saakka.

Valtakunnallisen sinileväseurannan rannikon ja saariston havaintopaikoilta saatiin viime viikon alussa havaintoja yhteensä 101 vakiohavaintopaikalta. Havainnoista 66 paikalla ei ollut sinilevää, 31 paikalla oli hieman sinilevää ja 4 paikalla oli runsaasti sinilevää. Sinilevähavainnoista suurin osa on Suomenlahden, Saaristomeren ja Selkämeren rannikkoalueilta, mutta myös Merenkurkusta, Perämereltä ja Ahvenanmaalta on ilmoitettu sinilevähavaintoja muutamalta havaintopaikalta, Syke kertoo.

”Verrattuna vuosien 1998−2019 sinileväbarometriin sinilevähavaintojen määrä valtakunnallisen leväseurannan rannikon havaintopaikoilla on ajankohtaan nähden tyypillinen”, kertoo erikoistutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Mikäli sää kuluvalla viikolla tyyntyy, sinilevien pintaesiintymät voivat lisääntyä nopeastikin nyt, kun sinilevää on jo valmiiksi monin paikoin runsaasti veteen sekoittuneena. Tilanne on Syken mukaan heinäkuun lopulle tyypillinen.

Järvillä sinilevää havaittiin viime viikolla hieman aiempaa enemmän. Hieman sinilevää havaittiin Syken mukaan kolmellakymmenellä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Runsaasti sinilevää on havaittu viidellä valtakunnallisella havaintopaikalla. Erittäin runsaita sinileväkukintoja ei ole havaittu järvien valtakunnallisilla havaintopaikoilla lainkaan. Kansalaisten tekemiä levähavaintoja tehtiin viime viikon ja toissa viikonlopun aikana noin sata. Syken mukaan levää havaittiin näistä noin seitsemässäkymmenessä.

Ajankohtaan nähden viime viikon sinilevätilanne oli kuitenkin Syken mukaan tavallinen.

Järvillä sinilevää ja pintakukintoja tavataan tavallisesti eniten heinäkuussa ja elokuun alkuviikkoina, Syke kertoo.

Lue myös nämä

X