Tilaa
Uutiset

Suomalainen Valkama tähtää maailmalle

Viisimetrinen sähkövene on matkalla Mikkelistä Eurooppaan ja rapakon taakse.

09.07.2023

TekstiTimo Sarkkinen

KuvatValkama Watercrafts

Sähköveneisiin erikoistuneita venevalmistajia alkaa hiljalleen nousta esiin Pohjoismaissa, ja elokuun Uivassa näyttelyssä nähtäneen useampikin kotimainen uutuusmalli.

Mikkeliläinen startup-yritys Valkama Watercrafts tähtää täysalumiinisella pulpettiveneellään vahvoin panostuksin kansainvälisille markkinoille. Osalla yrityksen perustajista on taustaa veneteollisuuden komponenttivalmistuksesta, ja rahoittajina on ryhmä kotimaisia pääomasijoittajia.

Ensimmäinen venemalli, Valkama Picnic Cruiser, esiteltiin suurelle yleisölle toukokuun lopulla Yhdysvalloissa legendaarisen The Ocean Race -purjehduskilpailun yhteydessä.

”Olemme halunneet tehdä uuden sukupolven veneen, jossa myös elinkaaren vaikutukset on mietitty – aikanaan myös kierrätettävyys. Tämä vene on lähes sataprosenttisesti kierrätettävä, ja se on suunniteltu alusta asti nimenomaan sähköpropulsiolle”, yksi yrityksen perustajista Antti Siiskonen kertoo.

Nykyisen akkuteknologian rajoissa se tarkoittaa liukunopeudella 1,5 tunnin reissua – sitten on päästävä koti- tai vieraslaituriin johdon päähän. Lilluttelu muutaman solmun nopeudella toki pidentää käyttöaikaa moninkertaisesti.

Koska latausinfraa on meri- ja järvialueilla vielä harvakseltaan, retkiveneenä Valkama ei toimi. Sen sijaan valmistaja uskoo piknik-henkiseen päiväkäyttöön, jota varten veneessä onkin paljon mukavuuksia.

Voimanlähteeksi soveltuu 30 kilowatin (n. 40 hv) sähköperämoottori, jonka kerrotaan antavan noin 20 solmun huippunopeuden.

Kaksi erilaista malliversiota, Picnic Cruiser ja kalastajille suunnattu Fish, perustuvat kumpikin samaan 5,1 metriä pitkään 2 metriä leveään runkoon.

Ensimmäisen tuotantoerän Founders Edition -malli maksaa moottoreineen 83 900 euroa, hintaan kuuluvat mm. sähkötoiminen grilli, 2 x jääkaapit sekä biminikate.

Lisätiedot: Valkama

Lue myös nämä

X