Tilaa
Uutiset

Suomeen tuotiin viime vuonna eniten vesikulkuneuvoja Meksikosta – suuri osa jatkoi matkaa muualle Eurooppaan

Kotimaan venekauppa oli jo toista vuotta peräkkäin poikkeuksellisen vahvassa kasvussa. Uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin viime vuonna jo yli 5000 kappaletta ja vahvimmat kasvuluvut nähtiin pienissä moottoriveneissä.

31.03.2022

Tekstikipparin toimitus

Kuvatkipparin arkisto

Suomeen tuotiin viime vuonna eniten vesikulkuneuvoja Meksikosta, kertoo Venealan Keskusliitto Finnboat. Meksikon tuonnin arvo nousi lähes 70 prosenttia ja yli 6 000 kappaleesta käytännössä kaikki olivat vesijettejä. Niistä suurin osa tullattiin EU-alueelle Suomen kautta ja vietiin edelleen muualle Eurooppaan. Suomeen myytäväksi uusia jettejä jäi hieman yli 1 200 kappaletta.

Muu noin 8 000 kappaleen tuonti oli pääasiassa moottoriveneitä ja pieniä vesikulkuneuvoja. Arvossa mitattuna suurin tuontimaa oli Puola, josta tuonti kasvoi 18 prosenttia (11,6 miljoonaa euroa, 396 kpl).

Kaikkiaan kotimaan venekauppa kasvoi vuonna 2021 jo toista vuotta peräkkäin poikkeuksellisen vahvasti. Uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin viime vuonna yli 5 000 kappaletta.

Pienet moottoriveneet kysyttyjä

Vahvimmat kasvuluvut rekisteröinneissä nähtiin pienissä moottoriveneissä. Alle 5,5 m moottoriveneitä ensirekisteröitiin 2023 kappaletta, eli 14 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoteen 2018 verrattuna kasvu on peräti 42 prosenttia ja moottoriveneissä kokonaisuudessaankin 36 prosenttia.

Vaikka pitkän ajan trendinä onkin veneiden keskikoon kasvu, niin moottoriveneiden ensirekisteröintien kasvu vuosina 2018–2021 on ollut alle 9 metrin kokoisissa veneissä. 98 prosenttia vuonna 2021 ensirekisteröidyistä moottoriveneistä oli kooltaan 9 metriä ja alle.

Traficomin ylläpitämään venerekisteriin on merkittävä yli 5,5-metriset tai yli 20 hv moottorilla varustetut veneet. Finnboatin jäsenkunnan raportoima tukkutoimitustilasto kattaa myös muut kuin rekisteröitävät veneet ja korkeintaan 5,5 metrin kokoluokan moottori- ja pienveneiden toimitukset kasvoivat tukkutoimitustilastojen perusteella 45 prosenttia vuonna 2021.

© Finnboat

Lue myös nämä

X