Tilaa
Uutiset

Suomen Höyrypursiseuran regatta Helsingissä

27.09.2017

TekstiSatu Björn

Pääkaupunkiseudun höyrylaivat kohtaavat Hietalahdessa, ”Tulevaisuuden höyrylaivalaiturissa” lauantaina 30.9.2017. Ohjelma Hietalahdessa alkaa klo 12.30.

Helsingin seudun höyrylaivaregattaa on perinteisesti vietetty alkusyksystä. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 10. kerran.

Paikalla ovat matkustajalaivat s/s Lokki ja s/s Norrkulla, satamajäänsärkijä s/s Turso, hinaaja s/s Tornator II sekä höyrysluupit s/s Lalli ja s/s Strix.  Yleisöllä on mahdollisuus tutustua mm. vanhaan höyrypaloruiskuun sekä Suomen Höyrypursisera ry:n toimintaan ja seurata alusten rantautumista Hietalahteen. Klo 13 alukset pitävät yhteisvislauksen, jonka jälkeen kaikilla aluksilla on avoimet ovet klo 16 asti. Tapahtumassa on mukana Hietalahdessa toimivia yhtiöitä kertomassa omasta toiminnastaan.

Höyrysluupit ovat pieniä höyryaluksia, joita on aikoinaan käytetty huviveneinä, yhteysaluksina, matkustajien ja rahdin kuljetuksiin lyhyillä reiteillä ja pieniin hinaustöihin. Ne olivat usein itsetehtyjä, mutta konepajatkin valmistivat niitä.

Suurin osa maamme höryaluskannasta on jo tuhoutunut, mutta muutamia helmiä on säilynyt jälkipolville. Suomessa on noin 100 höyrykäyttöistä, toimintakunnoista alusta, joista valtaosa on yksityisomistuksessa.

Suomen Höyrypursiseura ry on höyryalusperinnettä vaaliva yhteisö. Sen keskeisiä tavoitteita on varmistaa jäljellä olevien höyryalusten säilyminen kunnossa ja tietotaidon siirtämisestä nuoremmille sukupolville. Valtakunnallisena järjestönä seura järjestää vuosittain kaikilla suurilla vesistöillä regattoja, jolloin myös yleisö pääsee tutustumaan näihin perinnealuksiin. Merelle on rekisteröity kahdeksan höyryalusta, joista osa on nyt tapahtumassa mukana.

Tapahtuma on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Lue myös nämä

X