Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Suuren purjelaivan arvoitus

18.01.2023

Tekstipete suhonen

KustantajaGummerus (2015)

Gotlannissa syntynyt rikoskirjailija Anna Jansson (s. 1958) on myynyt kotimaassaan viitisen miljoonaa kirjaa. Jansson asuu nykyään Tukholman länsipuolella Örebrossa, mutta hänen dekkareittensa sankari Marie Wern seikkailee kirjailijan lapsuuden maisemissa. Siellä, Visbyn ikiaikaisten muurien liepeillä, pitää etsivätoimistoaan myös 11-vuotias Emil Wern (huomaa sukunimileikki), joka selvittelee visaisia tapauksia lapsille suunnatussa kirjasarjassa.

Suuren purjelaivan arvoituksessa Visbyn satamaan on saapunut kolmimastoinen mahtava purjelaiva, jonka kapteeni Morgania odotetaan maaherran järjestämille juhlapäivällisille. Pitopöydässä on niin lammasta kuin marenkiakin, mutta juhlakalu, joka on tunnettu säntillisyydestään, ei vain ilmaannu paikalle. Pian Emil saa kuulla, että laivalla on tapahtunut öisin jotain kummallista. Morganin tapaus huutaa ratkaisijaansa, ja tutkintaan mukaan liittyy myös toimiston toinen etsivä, sisko Linda.

Kirjassa on kosolti hassuja viitteitä tosisankareihin. Niistä ani harva aukeaa lapsille, mutta aikuisilta irronnee, jos ei nyt naurua, niin ainakin vinoja hymyjä. Esimerkiksi maaherran soittokunnassa trumpettiin puhaltelee Louis Armstrong, joskin hieman epävireisesti. Ja tiedä sitten, viittaako kapteeni Morgan kuuluisaan rommiin vai ainoastaan juoman etikettiin ikuistettuun kaapparikippariin?

Kyllä tämä lempeä etsivätarina yhden tylsän tovin satamasta tappaa. Äänessä on taitavasti eläytyvä Paavo Kerosuo, jonka kerrontaan ei kyllästy. Tunnin pituinen äänikirja on miellyttävää kuunneltavaa vanhemmillekin, mutta sopivin kuulijakunta löytynee 7–12-vuotiaitten joukosta.

Äänikirja 13,95 € Suomalainen Kirjakauppa

 

Lue myös nämä

X