Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Suurenmoiset sukellusveneet

08.04.2020

TekstiPete Suhonen

KustantajaKustannus Mäkelä, 2019
Arvo12,95 € (suomalainen.com)

Toisesta tulee veneilijä ja vesilläliikkuja, toisesta ei. Vaikka todennäköisimmin lapsuuden riemukkaat veneilykokemukset johtavat aikuisiän harrastukseen, ei kannata väheksyä kirjallisia vaikutteitakaan. Se, joka on kavahtanut Mustaa koiraa lukiessaan Aarresaarta tai nauranut Tintin ja kapteeni Haddockin edesottamuksille Rakham Punaisen aarteen perässä, on todennäköisesti altistunut tuntemaan vetoa vesille. Veneilyn jälkipolvista huolta kantava kippari tarjoileekin omille tenavilleen täysin häikäilemättä vesilläoloon liittyvää viihdettä ja ajankulua myös neljän seinän sisällä. Ja mitä aikaisemmin, aina parempi.

Tony Miltonin ja Ant Parkerin Suurenmoiset sukellusveneet on parikymmensivuinen piirrosvetoinen lastenkirja. Se kuuluu Kiehtovat koneet -sarjaan, jossa esitellään alle kouluikäisille monenmoisten laitteiden toimintaperiaatteita. Värikkäässä ja hauskassakin sarjassa on julkaistu aiemmin opuksia kuten Ahkerat autot, Huimat helikopterit ja Vauhdikkaat veneet (sic!).

Suurenmoisten sukellusveneiden salat esitellään pienen vedenalaisen seikkailun myötä runoriimein. ”Sukelluksiin pääsee, kun on kunnon painolasti. Tankit ensin lasketaan vettä täyteen asti.”

Kirjan lopusta löytyy miniopas sukellusveneeseen ja sen osiin peräsimestä periskooppiin ja siivekkeisiin, joilla sukellusvenettä ohjataan ylös tai alas. Piirrosjälki ja nimettömäksi jäävät sukellusvenematkaajat tuovat mieleen yhdysvaltalaisen lastenkirjailija Richard Scarryn touhukkaan maailman ja sen ihmismäiset eläinhahmot. Kyllä tätä alle kouluikäiselle tulevaisuuden kipparille kelpaa iltasaduksi lukea ja näyttää.

Lue myös nämä

X