Tilaa
Jutut

Suurnäyttely Ruotsinsalmen meritaisteluista avautui Kotkassa

Itämeren suurimman meritaistelun johdosta sekä Ruotsissa että Suomessa vietetään 9. heinäkuuta merivoimien vuosipäivää.

28.06.2020

TekstiJukka Hiiro

Ruotsinsalmen vuonna 1790 käydystä meritaistelusta avautui näyttely Merikeskus Vellamossa Kotkassa aiemmin kesäkuussa. Näyttely kertoo nykyisen Kotkan edustalla käydystä taistelusta ennennäkemättömällä tavalla, Suomen merimuseo tiedottaa.

Taistelu oli osa sotaa, jota kuningas Kustaa III kävi Venäjää vastaan. Kahtena heinäkuisena päivänä käyty taistelu on yhä suurin Itämerellä koskaan käyty meritaistelu ja sen johdosta sekä Ruotsissa että Suomessa vietetään 9. heinäkuuta merivoimien vuosipäivää.

Suomen merimuseo kertoo, että vaikuttavan tarinan kertomista näyttelyn keinoin on valmisteltu jo vuosia. Toteutuksessa hydynnetään myös 3D-mallinnoksia ja peliteknologiaa.

Kotkan kaupungin ja Suomen kansallismuseon tuotantoa olevan näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo.

“Kohtalona Ruotsinsalmi on vaikuttava historiallinen näyttely, johon olemme Suomen kansallismuseossa panostaneet jo useiden vuosien ajan”, kertoo Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.

“Kahden suurvallan valtataistelu jätti jälkensä Suomen maisemaan ja ihmisiin tuolloin Kymijoen kohdalla kulkeneen rajan tuntumassa. Tapahtumat ovat osa alueen valtioiden historiaa ja heijastavat sen riippuvuuksia kansainvälisestä ympäristöstä. Ainutlaatuinen kokoelmaesineistö, Suomen merimuseon ja kumppaneidemme kansainvälisiin kontakteihin perustuva tutkimusyhteistyö sekä uusin esitysteknologia yhdistyvät näyttelyssä hienosti ja tarjoavat todellisen aikamatkan 1700-luvulle”, hän jatkaa tiedotteessa.

Näyttelyn tukijoina ovat toimineet Alfred Kordelinin säätiö, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Google, Suomen Kulttuurirahasto sekä Kymenlaakson liitto.

”Ruotsinsalmen taistelut elävät kaupunkikuvassamme edelleen vahvasti niin historiallisina kohteina kuin paikanniminä sekä tarinoina. Historia ja nykyaika kohtaavat upeissa puitteissa Merikeskus Vellamon uudessa näyttelyssä”, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo.

Nykyisen Kotkan edustalla Ruotsinsalmessa käytiin Venäjän ja Ruotsin välisessä sodassa 1788–1790 kaksi meritaistelua. Ruotsi hävisi ensimmäisen, mutta voitti jälkimmäisen, joka jäi myös historiankirjoihin erittäin suurena taisteluna.

Taistelujen jälkeen nykyiselle Kotkansaarelle rakennettiin Ruotsinsalmen linnoitus, joka oli Suomen mittakaavassa merkittävä asutuskeskittymä. Linnoituksen lähes 10 000 asukasta edustivat useita kansallisuuksia ja uskontoja, järjestäjät tiedottevat.

Vene-lehti on kertonut pian avautuvasta näyttelystä ja taistelun hylyistä myös aiemmin.

Lisätietoja näyttelystä löydät Merikeskus Vellamon sivuilta.

Lue myös nämä

X