Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Talvella on hyvä aika satsata veneturvallisuuteen, suosittaa Traficom

Vuonna 2019 veneilyonnettomuuksissa kuoli ennakkotietojen mukaan 43 ihmistä.

26.02.2020

TekstiJukka Hiiro

Talven aikana kannattaa kerrata turvallisen veneilyn periaatteet, muistuttaa liikenne ja viestintävirasto Traficom. Vuosittain kymmeniä ihmisiä kuolee veneilyonnettomuuksissa, ja siksi näin sesongin ulkopuolella kannattaa tarkistaa myös se, että veneen varusteet ovat kunnossa, virasto muistuttaa.

Vuonna 2019 veneilyonnettomuuksissa kuoli ennakkotietojen mukaan 43 ihmistä, joista kaikki olivat huviveneilijöitä. Vaikka määrä laskikin edeltäneestä vuodesta, se on silti enemmän kuin vuosina 2015–2017 keskimäärin. Kaikki viime vuonna vesiliikenneonnettomuuksissa kuolleet olivat miehiä. Suurin osa oli iältään 55–74-vuotiaita.

Yleisimmät onnettomuuden syyt olivat viraston mukaan veneilijän toimintavirhe ja ohjauksen virheliike. Toimintavirheitä olivat esimerkiksi veneen laidalla seisominen, ja ohjausvirheitä muun muassa veneen ohjaaminen kiville.

”Eniten kuolemaan johtaneita vesiliikenneonnettomuuksia tapahtui viime vuonna Varsinais-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa ja Vuoksen vesistön alueella”, kertoo Traficomin tiiminvetäjä Suvi Toppari.

Vinkit turvallisuuteen ja uuteen vesiliikennelakiin

1. Vastuu päälliköllä

Kesäkuun alusta lähtien veneelle pitää nimetä päällikkö, joka vastaa koko venekunnan turvallisuudesta eli esimerkiksi huolehtii veneen kunnosta ja tekee tilannearvion sääolosuhteista. Päällikön vastuulla on huolehtia myös siitä, että pelastusliivit tai muut kelluntapukineet ovat veneessä helposti saatavilla ja puettuna olosuhteiden niin vaatiessa. Päällikkö vastaa myös veneen aiheuttamasta häiriöstä tai haitasta esimerkiksi ympäristölle.

2. Varusteet kunnossa

Tärkein varuste veneessä on jokaiselle veneessä olevalle sopivankokoiset ja vaatimustenmukaiset pelastusliivit tai muut kelluntapukineet. Muita pakollisia varusteita moottorikäyttöisessä veneessä tai yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä ovat tyhjennysväline ja veneen koosta riippuen airot, mela tai ankkuri köysineen. Moottoritehon kasvaessa tai mikäli veneessä on esimerkiksi polttolaitteita tulee olla lisäksi käsisammutin, jonka toimivuus on tarkastettu vähintään kerran vuodessa.

3. Vuokravene helposti

Uuden lain myötä vuokraveneet vapautuvat katsastusvelvoitteista ja veneen vuokraaminen helpottuu. Miehittämättömän veneen vuokraamista koskevat lievemmät säännöt kuin miehitetyn veneen vuokraamista.

4. Vesiliikennelaki uudistuu 1.6.2020

Kaikki veneilyssä tarvittava turvallisuustieto on koottu ensimmäistä kertaa yksiin kansiin, uuteen vesiliikennelakiin. Uudistuksen tavoitteena on lisätä vesiliikenteen turvallisuutta ja vastuullista veneilyä sekä mahdollistaa vesiliikenteen automaatio. Lakiin kannattaa jokaisen veneilijän tutustua hyvissä ajoin, viimeistään ennen veneilykauden alkua.

Lähde: Traficom

Lue myös nämä

X