Tilaa
Jutut

Tee itse: Pienen budjetin aurinkosähkövene – Hiljainen ekoteko

Sähkövene ei välttämättä ole kallis erikoisuus. Jos mökille haluaa yleisveneen, jota ei koskaan tarvitse tankata, se on mahdollista pienin satsauksin.

02.02.2020

TekstiKarel Kakko

KuvatJarmo Wright/Otavamedia

Projektin tavoitteena oli kokeilla kuinka pienellä budjetilla olisi mahdollista tehdä käyttökelpoinen sähkövene, joka kaiken lisäksi olisi itseään ylläpitävä. Toisin sanoen sen akku latautuisi veneeseen asennetun aurinkokennon avulla niin, että viikon latauksella virtaa riittäisi muutamien tuntien ajeluun viikonloppuisin.

Lähtökohdaksi valikoitui 80-luvun alkupuolelta oleva elämää nähnyt Terhi 375. Terhi on tunnettu hyvistä soutuominaisuuksistaan ja kevytkulkuisuudestaan, joka on eduksi kun käytetään pienitehoista sähkömoottoria.

Noin tuhannen euron budjetilla kasattavalta veneeltä ei luonnollisesti voi vaatia liikoja. Mökkiveneeksi ja lähivesien koluamiseen ja kalastukseen sellaisen eväät sen sijaan kyllä riittävät erittäin hyvin. Sen voi siis nähdä vaihtoehtona vastaavankokoiselle bensiinillä käyvälle perämoottorilla varustetulle avoveneelle.

Tässä esitelty toteutus on periaatteessa sovellettavissa mihin tahansa veneeseen, jonka liikuttamiseen riittää pieni teho.

Lue tästä kuinka Kipparin sähköveneprojekti toteutettiin.

Katso täältä video valmiista sähköveneestä.

Tee itse -juttu on julkaistu Kipparissa 2/2017

 

Lue myös nämä

X