Tilaa
Jutut

Tee itse: Trimmin säätö automaattiseksi – Mente Marinen trimmiohjain

Kotimainen Mente Marinen trimmiohjain toimii kuin unelma. Se säätää liukuvan veneen kulkuasennon automaattisesti suoraan. Näin helppoa sen asennus on.

23.11.2021

Tekstija kuvat timo kuukkanen

Liukuvan matkaveneen kulkuasennon trimmaaminen on ihan helppoa. Se tapahtuu nappia painamalla. Epämukavuus tulee siitä, että venettä pitää trimmata vähän väliä.

Jatkuvaa trimmaamisen tarvetta helpottaa Mente Marinen trimmiohjain, joka pitää veneen optimiasennossa automaattisesti. Sen toiminta perustuu asento- ja kiihtyvyystunnistimiin.

Mente Marinella on kaksi päämallia. ACS R korjaa kallistumaa, ACS RP sekä kallistumaa että keulan korkeutta. Pienissä veneissä keulan korkeuden säätö on melko turha.

Vene-elektroniikka-alalla pitkään toiminut Nico Kavaleff halusi veneeseensä Lencon trimminäppäinten tilalle Mente Marine ACS R -automaattitrimmin. Vene on Aquador 21 WA, ja sen perässä on Mercuryn iso perämoottori.

Mente Marinen automaattitrimmin vaihtaminen käsisäätöisen tilalle on ällistyttävän yksinkertaista. Hallintapaneelin vaihtaminen riittää. Muuhun ei tarvitse koskea.

Alkukalibrointikin on yksinkertaista. Painetaan muutama sekunti keula ylös- ja alas-nappia, ja järjestelmä ajaa levyt ääriasentoihinsa. Sen jälkeen sama toistetaan liu’ussa, kun vene on trimmattu haluttuun asentoon. Laite tallentaa kulkuasennon muistiinsa.

Liukuun nousun jälkeen se analysoi veneen kulkuasentoa tovin ja ottaa sitten tilanteen pehmeästi hallintaansa. Sen rauhallinen ja määrätietoinen toiminta herättää luottamusta. Kippari voi keskittyä navigointiin.

Liukunopeuden vaihduttua uppoumanopeuteen järjestelmä nostaa trimmit melko pian ylös, eikä trimmejä tarvitse säätää silloinkaan.

1. Kojetaulun avaaminen

Avaa kojetaulu. Aquadorin kojetaulussa on kytkinpaneeli, jonka saa irti. Irrota vanha trimmikytkin, joka näkyy kuvassa ratin ja kaukohallintalaitteen välissä.

2. Trimmijärjestelmän kaapelit esille

Vedä vanhaa kaapelia ulospäin, jotta saat siihen riittävästi löysää. Lencon hallintapaneeli on kytketty liittimellä trimmilevyjen ohjausyksikköön. Aquadorissa ohjausyksikköön pääsi helposti käsiksi, mutta siitä perään lähtevä kaapeli oli kiepitetty nippusiteellä ja piilotettu kaapelispagetin sekaan hyvin ahtaaseen paikkaan, niin ettei boksia tahtonut saada ulos. Suurin osa asennusajasta tärvääntyi sen irrottamiseen.

3. Vanhan järjestelmän poistaminen

Kytke vanha ohjausboksi irti. Helpointa on katkaista sen kaapeli. Joku voi maksaa vanhasta trimmijärjestelmästä jonkun kympin, joten jätä boksin perään kaapelia sellainen pätkä, että sitä voi jatkaa.

4. Johtimien kytkennät

Lencon johtimien värikoodeja ei löytynyt käyttöohjeesta, mutta ne selvisivät päättelemällä: musta ja punainen syöttöjännitteelle, vihermusta ja vihervalkoinen styyran levy alas ja ylös, punamusta ja punavalkoinen paaran levy vastaavasti.

5. Ohjaimen sijoituspaikka

Sijoita automaattitrimmin ohjain kytkinpaneeliin niin, että se peittää vanhan näppäimistön asennusjäljet.

6. Asennusreiän muotoilu

Mente Marinen paketissa on asennussapluuna, jos käytössä on reikäsaha. Tässä tapauksessa kytkinpaneeliin muotoiltiin monitoimityökalulla liittimen mentävä kantikas aukko. Poraa myös kiinnitysruuvien reiät.

7. Asennuksen hienosäätö

Varmista että ohjainpaneeli tulee suoraan. Tässä vaiheessa asennusreikiä voi vielä hienosäätää.

8. Testaus ennen kiinnitystä

Johtimet paikallaan ja trimmiohjain käyttövalmiina. Jos trimmin haluaa kytkeä virtalukon taakse, oranssi johdin on kytkettävä liittimeen 7. Tässä veneessä sitä ei ollut kytketty alun perinkään, vaan trimmi saa jännitteen veneen päävirtakytkimen takaa.

Kokeile, että ohjaimen kytkimet kääntävät trimmejä kuten pitää. Jos levyt kääntyvät väärään suuntaan, vaihda suuntien johtimet liittimessä. Jos väärät levyt kääntyvät, vaihda levyjen johtimet. Jos väärät levyt kääntyvät väärään suuntaan, vaihda levyjen ja suuntien johtimet.

9. Trimmi-ohjain toiminnassa

Mente Marine paikallaan automaattimoodissa. Järjestelmä painaa paaran laitaa alas samalta puolelta käyvän tuulen vuoksi. Nyt kuljettaja voi kohdistaa keskittymisensä navigointiin ja ohjaamiseen. Vene kallistuu edelleen käännöksissä.

Aquador 21 WA kulkee nyt nätisti suorassa. Ennen sitä piti trimmata jokaisen käännöksen jälkeen.

Mitä maksaa?

Mente Marine ACR R

Hinta 608 €

Valmistaja Mente Marine Ltd

Pääedustaja Maritim

 

 

 

 

Lue myös nämä

X