Tilaa
Jutut

Teitkö veneen aikanaan Tekniikan Maailman -piirrustuksilla? Ilmoita veneesi juttusarjaan!

1980-luvulla Tekniikan Maailma -lehti julkaisi ja myi veneiden rakennuspiirrustuksia tee se itse -nikkareille. Olitko sinä yksi heistä? Kerro kokemuksistasi Kippari-lehden uudessa nettijuttusarjassa.

21.12.2018

TekstiJukka Hiiro

Vielä 1980-luvulla veneitä valmistettiin itse huomattavasti nykyistä enemmän. Ainakin vanhempi veneilijäpolvi varmasti muistaa myös Tekniikan Maailman veneenrakennuspiirrustukset, joita lehti myi tee se itse -rakentajille.

Ohje- ja mittapiirrustusten eli niin sanottujen blueprinttien valikoimasta löytyi 80-luvulla kuusi venemallia. Näitä olivat Teemin-purjevene, Tema 6 -purjevene, Hydrospeed 25 -ht-matkavene, Hydrospeed 17 -ht-vene, Hiawatha II -intiaanikanootti sekä TM-Kajakki -nimeä kantanut yhden hengen kajakki.

Kyseisiä ohjeita ei nykypäivänä enää julkaistaisi yksin jo mahdollisten vastuukysymysten monimutkaisuuden vuoksi onnettomuustilanteissa. Aikanaan niitä kuitenkin julkaistiin ja myytiin, perimätiedon mukaan hyvinkin runsaasti.

Nyt Kippari-lehti toivoo TM:n piirrustuksilla veneen rakentaneita ottamaan yhteyttä, lähettämään kuvia, ja kertomaan omin sanoin veneestään. Minkälainen projekti rakentaminen oli, tuliko veneellä seilattuakin vai happaniko se pukeille jo ennen vesille laskua, pysyikö vene pinnalla vai vajosiko pohjaan, ja mitä muistoja veneeseen sitten kullekkin liittyy.

Jos ja varmasti kun rakentajia ilmoittautuu, julkaisemme TM-veneistä juttuja niin Kippari- kuin Vene-lehtien nettisivuilla tulevan kevään mittaan.

Veneensä voi ilmoittaa mukaan ottamalla yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen vene@otavamedia.fi

Kyseinen mainos oli tuttu näky Tekniikan Maailma -lehdessä vielä 1980-luvulla.

 

Lue myös nämä

X