Testit

Testissä pelastusliivit 30–50 kg henkilöille

Testasimme 17 lapsille ja nuorille tarkoitettua pelastusliiviä. Kelluttavuus ja veteen joutuneen turvallisuus olivat tyydyttävällä tasolla, mutta käytettävyydessä löytyi suuria eroja. Vertailu on tehty yhteistyössä Kipparin ja Veneen kanssa.

12.05.2017

TekstiPasi Nuutinen

KuvatAnton Reenpää/Otavamedia

Testissä seuraavat pelastusliivit:

Baltic Skipper Child/Junior, Baltic 1240, Baltic Prosailor Child/Junior, Crewsaver Spiral Yellow, Crewsaver Crewfit*, Crewsaver Spiral 100N, Helly Hansen Navigare, Hokka Boating, Hokka Fleece Sailing, Marinepool Freedom, Marinepool Premium* ja Spinlock Deckvest CENTO*

* merkityt ovat paukkuliivejä.

Verrokkina testissä seuraavat kelluntaliivit: Besto, Marinepool Waterski Vest ja Marinepool Active Vest

 

Nykyisten kasvukäyrien mukaan suomalaislapset ovat liivitestimme käyttäjäryhmää noin 9–13-vuotiaina. Sukupuolten välillä ei vielä tuossa iässä ole merkittävää kokoeroa. Vaikka etenkin naisissa on 30–50 kilon aikuisiakin, kyseessä ovat silti lasten pelastusliiveiksi mielletyt tuotteet.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Paukkuliivi lapselle?

Paukkuliivit ovat vauhdilla nousseet aikuisten suosituimmaksi liivityypiksi. Perusteina ovat niiden pieni koko pakattuna ja suuri noste sekä kellutuskyky. Ihan vähäinen syy ei välttämättä ole niiden teknisen ilmeen tuoma trendikkyys, ”väyläuskottavuus”. Teknisyyden haittapuolet unohtuvat helposti. Lapsille liivejä valittaessa niitä on pakko pysähtyä miettimään.

Pieni pakkauskoko niellään liian usein yksinomaan hyvänä asiana, vaikka se on käytännössä iso miinus. Asian huomaa, kun liiviä koettaa käytön jälkeen pakata takaisin. Jos työ vie vartin tai pidempään valoisassa huoneessa, se ei keikkuvassa ja pimeässä veneessä onnistu välttämättä lainkaan. Liivi on uudelleen käyttövalmis vasta satamakäynnin jälkeen. Toivottavasti vaihtopatruunoita sentään on veneessä mukana, eri kokoja liivien mukaan. Käynti veneliikkeissä kuitenkin osoitti huolestuttavasti, että lasten liiveihin ei ollut vielä keväällä juurikaan saatavilla varapatruunoita. Jos paukkuliivin lapselleen hankkii, kannattaa myyjäliikkeeltä tai verkkokaupasta varmistaa myös varapatruunoiden saatavuus.

Noste toimii oikein vain kunnolla säädetyssä liivissä. Mutta kun aikuisetkaan eivät näytä osaavan tai viitsivän säätää liivejään tai muuttaa säätöjä vaatetuksen mukaan, miksi luottaisi lasten sitä tekevän?

Jos liivi istuu väärin, seuraukset voivat olla vaaralliset sen auetessa. Tämän testin suurin säikähdys koettiin, kun valjaat liian vinoon kiristetty paukkuliivi aukesi kuristamaan käyttäjäänsä: ”Sattuu, sattuu, ei voi hengittää”, kuului huuto altaasta, ja tyhjennysputkelle riennettiin kiireellä.

Väärin pakattu liivi myös aukeaa väärin. Tässä testissä Crewsaver Crewfitin niskaosa ei auennut ensimmäisellä kerralla lainkaan – ja silloin liivi oli tehtaan jäljiltä. Kunnolla huollettu ja sopivan kokoinen paukkuliivi puolustaa paikkaansa, kun vaarana on putoaminen veteen kaukana merellä, jossa suuresta aallokosta pelastamiseen voi kulua pitkä aika. Sellaista matkaveneilyä lukuun ottamatta on vaikea keksiä järkiperustetta perinteistä liiviä epäluotettavamman ja moninkertaisesti kalliimman paukkuliivin hankintaan lapselle.

Pelastusliivien ja kelluntapukineiden luokitus

Hyväksytyille liiveille asetetaan vaatimuksia luokkamerkintöjen mukaan seuraavasti.

50N (Kelluntapukineet): Suojaisilla vesillä rannan läheisyydessä, kun apu on lähellä. Vain uimataitoisten käyttöön. Eivät käännä tajutonta selin kelluntaan.

100N (Pelastusliivit): Suojaisille sisävesille. Suotuisissa oloissa kääntävät tajuttoman selkäasentoon noin 10 sekunnissa.

150N (Pelastusliivit): Tarkoitettu rannikkovesille, yhdessä huonon sään vaatetuksen kanssa. Kääntävät tajuttoman selkäasentoon 5 sekunnissa.

275N (Pelastusliivit): Tarkoitettu avomerelle tai erittäin huonoon säähän rannikkovesille. Kääntävät tajuttoman ihmisen selkäasentoon 5 sekunnissa.

50–275N (Liivit erikoiskäyttöön): Esimerkiksi koskenlaskuun ja melontaan. 50N-liivit eivät käännä tajutonta selkäasentoon, 100-275N kääntävät kantavuuden mukaan 5–10 sekuntissa.

Erillinen hyväksymissäännöstö on SOLAS, joka määrittelee kaupallisen merenkulun, käytännössä laivaliikenteen turvalaitteita ja -varusteita, myös pelastusliivejä. Näitä sääntöjä hallinnoi kansainvälinen merenkulku-organisaation IMO.

Noste ja vähimmäisnoste

Kaikissa myytävissä pelastusliiveissä tulee olla merkintä luokasta, johon ne on CE-hyväksytty. Luokkamerkintä, esimerkiksi 100N, ei kuitenkaan tarkoita yksittäisen liivin todellista nostetta. Se riippuu liivin koosta; suuremmalle käyttäjälle tarkoitettu on isompi, joten siihen mahtuu myös enemmän kelluketta. Siksi liiveissä tulee olla merkinnät myös kokoluokituksesta ja siihen liittyvästä vähimmäisnosteesta.

Ei siis tarvitse hätääntyä, kun liivin sisältä löytyy merkintä VÄHIMMÄISNOSTE, joka on pienempi kuin luokkamerkinnässä ilmoitettu.

Lasten liiveissä vähimmäisnosteet ovat 30 Newtonia (alle 15 kg henkilöiden liivit), 40N (15-30 kg) ja 50N (30-40 kg).

Myös aikuisten liiveistä tulee löytyä vastaavat koko- ja vähimmäisnostemerkinnät.

Ketterät kelluntaliivit

50N-kelluntapukineita ei voi arvioida samoilla perusteilla kuin pelastusliivejä. Silti niiden valinnalle löytyy parempiakin perusteita kuin se, että ne ovat kaikkein halvimpia liivejä. Syitä voi päätellä siitä, mitkä aikuisten ryhmät sellaisia käyttävät: melojat, soutajat, jollapurjehtijat ja suuremmillakin pursilla kisaavat.

Ohut, napakasti istuva ja suurilla kaula- ja kainaloaukoilla varustettu liivi antaa ylivoimaisen suuren liikkuvuuden. Kelluntaliivin päälle voi luontevasti vetäistä takin äkillisen sadekuuron yllättäessä. Veteen joutuessa se ei haittaa uintia juuri lankaan, mutta tukee mukavasti kelluessa ja veneeseen takaisin kivutessa. Kelluntaliivi on luonteva varuste kaikkeen sellaiseen touhuun, jossa veteen pulahtaminen on todennäköistä.

Liivin rajoitukset taas seuraavat suoraan sen etujen kääntöpuolina. Veteen on paras päätyä tajuissaan, sillä se ei auta ilman uintitaitoa. Suurista aukkoista vesi kulkee läpi vapaasti, joten liivillä ei myöskään ole minkäänlaista lämmittävää vaikutusta.

Ristiriitaisin ajatuksin jää pohtimaan sitä, miksi vesijettien käyttäjille markkinoidaan juuri kelluntaliivejä. Lajissahan saatetaan iskeytyä veteen hyvinkin suurista nopeuksista, joten eikö silloin pitäisi olla huolissaan tajunnan menetyksestä?

Lue myös nämä

X